El Brent es desmarca amb caigudes del 2% després de rebotar divendres
Després de l'acord de l'OPEP d'augmentar la producció en 1 milió de barrils diaris
Després de conèixer la decisió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) d'augmentar la producció en un milió de barrils diaris (tot i que els experts valoren que l'increment efectiu serà d'entre 600.000 i 800.000 barrils), el barril Brent retrocedeix aquest dilluns un 1% ($74,70) mentre que el West Texas puja moderadament ($68,67).
Cal recordar que divendres, després d'anunciar-se el 'veredicte' del càrtel, el petroli va rebotar al voltant d'un 3%, ja que al principi s'especulava amb un increment de producció d’1,5 milions de barrils diaris i finalment aquest augment serà inferior.
Els socis de l'OPEP i altres grans productors, liderats per Rússia, van aconseguir arribar a un acord divendres després d’una de les trobades més tensos que es recorda durant els últims temps. Tots ells mantenien fins al moment un pacte per retallar la producció que ha suposat que, des de 2017, l'hagin reduït en 1,8 milions de barrils per dia per mantenir els preus.
La trobada del càrtel va estar marcat per l'oposició de l'Iran, l'Iraq i Veneçuela a la decisió comandada per l'Aràbia Saudita i Rússia, i que finalment es va imposar, d'augmentar la producció. Els tres països sostenien que incrementar la producció suposava 'fer el joc' als Estats Units que, amb les seves sancions -fonamentalment a l'Iran i Veneçuela- va provocar una retallada de producció i va tensar la demanda.
La consultora energètica Wood Mackenzie considera que l'acord "representa un compromís entre respondre a la pressió dels consumidors i la necessitat que els països productors de petroli mantinguin els preus i evitin danyar les seves economies". Els experts també valoraven el vessant polític d'aquest acord la setmana passada i subratllaven que el 'sí' de l'Iran suposava un avanç de cara al seu enfrontament amb els Estats Units i a una possible renegociació de l'acord nuclear.