Caigudes en el petroli impulsades per la previsió de menor demanda de cru
Els inversors també descompten la reactivació de l'activitat industrial a Xangai
La volatilitat continua imposant-se als mercats del petroli. Els inversors estan descomptant l'anunci que Líbia aturarà algunes de les exportacions de cru i la reobertura de les fàbriques de Xangai després de l'aturada provocada pels confinaments massius de la metròpoli xinesa, així com les retallades a les previsions de creixement del Fons Monetari Internacional (FMI). Tot això, enmig de les possibles sancions europees a l'or negre.
Aquest dimarts, el cru West Texas Intermediate s'està deixant més d'un 4% i el barril es canvia als 103,46 dòlars, un retrocés similar al que està experimentant el Brent, el cru de referència a Europa, que cotitza als 108,22 dòlars.
Com explicàvem, l'FMI ha retallat la seva estimació de creixement per al conjunt de l'economia mundial fins al 3,6% des de l'anterior 4,4% el 2022 i fins al 3,6% des del 3,8% el 2023, davant a la seva previsió anterior de gener. La previsió d'un menor creixement global i una menor demanda estan deixant la seva empremta al mercat.
En aquest context, la Comissió Europea ha anunciat que treballa en l'embargament a les importacions de petroli rus com a part del sisè paquet de sancions de la UE contra Rússia i en resposta a l'anunci de l'ofensiva de Moscou al Donbàs.
Cal recordar que el president del Consell Europeu, Charles Michel, plantejava fa escassos dies aquest escenari i que el cinquè paquet de sancions, adoptat a principis d'abril, incloïa un embargament a les importacions de carbó rus, tocant per primer cop el sector energètic rus.
En aquest sentit, el govern francès ha instat a imposar un embargament a les importacions de petroli procedents de Rússia en resposta a la invasió d'Ucraïna, segons ha indicat el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire.
En una entrevista amb l'emissora francesa Europe 1, el titular de Finances ha defensat que aturar les importacions de petroli rus resulta "més necessari que mai" davant l'anunci de l'ofensiva russa al Donbàs. "Quina és la primera font de divises des de fa diversos anys per al poder de Vladimir Putin? No és el gas, és el petroli", ha assegurat.
El 2021 Rússia va subministrar el 30% del cru i el 15% dels derivats del petroli importats per la UE.