Alemanya tem que el tancament del Nord Stream 1 suposi el tall definitiu del gas
"Alemanya s'ha tornat massa dependent de Rússia"
El subministrament de gas de Rússia a Alemanya està interromput des de primera hora del matí aquest dilluns. El gasoducte Nord Stream 1 estarà tancat, per feines de manteniment, durant deu dies. Aquestes tasques es fan cada any, però aquest 2022, amb la guerra d'Ucraïna més viva que mai i amb una marcada crisi energètica a Europa, Alemanya tem que el tall sigui definitiu.
Europa té una forta dependència del gas rus i Vladimir Putin l'està utilitzant com a represàlia a les sancions imposades per la Unió Europea davant de la invasió a Ucraïna.
Gazprom, la gasista russa més gran i que té com a accionista més important la mateixa Federació de Rússia, ja ha reduït significativament el flux de gas que envia a territori alemany i a Europa en conjunt i, ara, davant el tancament temporal del Nord Stream 1, el ministre d'Economia d'Alemanya, Robert Habeck, dubta que el gasoducte torni a funcionar.
"Alemanya s'ha tornat massa dependent de Rússia", ha manifestat el ministre. "L'hivern serà crític i ens hem de preparar al millor manera possible", ha assegurat. Davant d'aquest complicat escenari, el país germànic compensarà la manca de gas mitjançant la crema de carbó.
Però si Rússia tanca l'aixeta del gas definitivament, les conseqüències a Alemanya aniran molt més enllà que les pateixin els consumidors. I és que els economistes adverteixen que si això es produeix, la primera economia de la Unió Europea entrarà en recessió.
ITÀLIA TAMBÉ VEU REDUÏT EL SEU SUBMINISTRAMENT
Alemanya no és l'únic país europeu que en veu reduït el subministrament de gas. Itàlia també està afectada per les tasques de manteniment del Nord Stream 1.
Segons ha anunciat la companyia italiana d'hidrocarburs Eni, controlada al 30% per l'estat, Rússia ha disminuït un terç el subministrament habitual de gas a Itàlia.
"Gazprom va anunciar que per avui subministrarà a Eni volums de gas d'uns 21 milions de metres cúbics/dia, enfront d'una mitjana d'uns 32 milions de metres cúbics/dia durant els últims dies", ha informat la societat a la seva web.
El primer ministre, Mario Draghi, prepara diverses mesures que arriben des de decretar el racionament de les empreses energètiques a limitar el consum tant per a la calefacció com per a l'enllumenat públic, segons informa la premsa italiana.
Així mateix, recorrerà a augmentar l'ús de les centrals elèctriques de carbó que encara estan en funcionament per part del Govern, que ara per ara ha previst utilitzar uns 30.000 milions d'euros per fer front a la crisi, amb ajudes a les llars i a les empreses.