AIE: la retallada de l'OPEP+ malmetrà els consumidors i llastarà la recuperació

Calcula que hi haurà un augment de la demanda de fins a 2,7 milions de barrils/dia a final d'any

Per

Bolsamania | 14 abr, 2023

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha advertit aquest divendres del risc que suposa que les retallades de la producció de petroli de l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+) agreugin el dèficit de subministrament previst, danyin els consumidors i llasten la recuperació econòmica.

Les retallades addicionals de l'OPEP+ reduiran l'oferta mundial de petroli en 400.000 barrils/dia a finals del 2023. De març a desembre, l'augment d'un milió de barrils/dia dels països no pertanyents a l'OPEP+ no compensarà el descens de 1,4 milions de barrils/dia del bloc productor. Per al conjunt de l'any, el creixement de la producció mundial de petroli s'alenteix fins a 1,2 milions de barrils/dia enfront dels 4,6 milions de barrils/dia del 2022”, explica l'AIE al seu darrer informe del mercat del cru.

D'acord amb l'Agència, els països no OPEP+, liderats pels EUA i el Brasil, impulsen l'expansió el 2023, amb un augment d'1,9 milions de barrils/dia. "S'espera que l'OPEP+ en disminueixi en 760.000 barrils/dia", afegeix.

“Els consumidors, enfrontats a preus inflats dels productes de primera necessitat, ara hauran de repartir encara més els seus pressupostos. Això és un mal auguri per a la recuperació econòmica i el creixement”, reconeixen des de l'AIE. A més, subratllen que l'“aparent debilitat” de l'activitat industrial està afectant la demanda de gasoil, mentre que el sector serveis i el consum personal estan impulsant el consum de gasolina i avions de reacció.

Tot i que aparentment es tracta d'una mesura per recolzar la caiguda dels preus, l'augment de les reserves mundials de petroli també podria haver contribuït a aquesta decisió”, expliquen des de l'Agència.

“Al gener, les existències de la indústria de l'OCDE van augmentar en 53 milions de barrils fins als 2.830 milions de barrils, el nivell més alt des del juliol del 2021 i només 47 milions de barrils per sota de la mitjana de cinc anys. Les dades preliminars del febrer mostren nous augments, encara que a un ritme molt més lent. Al març, però, la tendència ja havia canviat: les reserves de la indústria de l'OCDE es van desplomar en 39 milions de barrils, el descens mensual més gran en més d'un any”, apunten.

Així mateix, si bé la demanda de petroli als països desenvolupats ha estat “decebedora” durant els últims mesos, alentida pel clima més càlid i la debilitat del sector industrial, l'AIE calcula que hi haurà un augment de la demanda de fins a 2,7 milions de barrils/dia a final d'any. Aquest repunt estarà impulsat per la continua recuperació de la Xina i els viatges internacionals.

“Pel 2023, en conjunt, es preveu que la demanda mundial de petroli augmenti una mitjana de 2 milions de barrils/dia, fins a 101,9 milions de barrils/dia, corresponent als països no pertanyents a l'OCDE el 87% del creixement i la Xina per si sola més de la meitat de l'augment mundial”, indiquen.

Tot i això, assenyalen des de l'AIE, la consecució d'aquests augments pot resultar difícil, ja que les noves retallades de l'OPEP+ podrien reduir la producció en 1,4 milions de barrils/dia des del març fins a finals d'any. A més, el creixement de la producció d'esquist als EUA, tradicionalment la font de producció més sensible als preus, s'està veient limitada pels colls d'ampolla a la cadena de subministrament i l'augment dels costos.

“Els equilibris del nostre mercat petrolier ja estaven abocats a tensar-se al segon semestre del 2023, amb la possibilitat que es produís un dèficit substancial de l'oferta. Les darreres retallades corren el risc d'exacerbar aquestes tensions, empenyent a l'alça tant els preus del cru com els dels productes. Els consumidors, actualment assetjats per la inflació, patiran encara més l'encariment dels preus, especialment a les economies emergents i en desenvolupament”, conclouen des de l'Agència.

Últimas noticias