La guerra comercial EUA-Europa afegeix més 'drama' a l'economia de l'Eurozona

Els experts esperen una resposta comunitària als aranzels sobre productes agrícoles, alcohols i aviació

Per

Bolsamania | 03 oct, 2019

Actualitzat : 09:56

Els mercats contenen la respiració aquest dijous a la decisió de l'Organització Mundial de Comerç (OMC) d'autoritzar als EUA la imposició d'aranzels per valor de 7.500 milions de dòlars a la Unió Europea (UE). Els experts qualifiquen la decisió de l'organisme com "tràgica", a causa del fràgil context econòmic del bloc comunitari i per les seves implicacions en el comerç mundial, molt apallissat per la guerra que l'administració de Donald Trump manté amb la Xina.

La resolució "és una gran victòria" per a la Casa Blanca, ha assenyalat Clete Willems, antic sotsdirector de Consell Econòmic Nacional dels EUA. Es tracta de la major xifra d'impostos sobre les exportacions com a represàlia que l'OMC ha autoritzat fins a la data i obre la porta al fet que el conflicte aranzelari entre Washington i la UE es prolongui durant mesos. Aquest nou front en les tensions comercials "llastarà encara més el comerç mundial", afegeixen per la seva banda els experts de Mizuho.

L'organisme que regula les transaccions internacionals va emetre una decisió a favor que els EUA prengués represàlies en forma d'impostos del 25% productes agrícoles i begudes alcohòliques i del 10% als avions de la UE. L'OMC ha adoptat aquesta decisió en considerar que les subvencions que Airbus va rebre per part dels governs d'Alemanya, França, Espanya i Regne Unit eren il·legals i havien ocasionat un perjudici a Boeing, el seu competidor nord-americà.

Aquest conflicte, que va començar el 2004 després de les queixes dels EUA, té el potencial de desencadenar una guerra comercial entre els dos territoris. Des de Brussel·les han assenyalat que aquestes taxes serien "miopes i contraproductives". I ara els analistes esperen que el bloc europeu prengui represàlies. "Esperem que les dues parts s'asseguin a la taula de negociacions", ha expressat Willems, que augura llargues converses fins a arribar a un acord, atès que en el passat "Brussel·les i Washington no s'han entès en aquests assumptes", de manera que " els aranzels es mantindran durant alguns mesos".

Per a alguns experts, aquestes tensions "marquen un nou episodi en el proteccionisme", ja que "s'amplifica les pors d'un alentiment econòmic global", assenyala David Madden, analista de CMC. Bona mostra d'això són els ràpids declivis en les borses europees i Wall Street de dimecres.

Els experts de Rabobank, per la seva banda, escriuen, en una nota per a clients carregada d'ironia que això "farà meravelles per a les relacions comercials entre els Estats Units i la UE i les tensions geopolítiques, per no dir res per a l'economia", encara que, per descomptat, "hi ha substituts per a tots aquests fets als Estats Units". Els analistes del banc holandès afegeixen que aquest capítol en les relacions entre Washington i Brussel·les s'agreguen a les preocupacions globals com la "desacceleració, el judici polític i el populisme".

Últimas noticias