Volatilitat en el petroli Brent: "Preveiem un escenari de preus elevats"
Els experts de Bankinter esmenten la guerra a Ucraïna i l'escassetat d'oferta
Volatilitat en el preu del petroli Brent, de referència als mercats internacionals, que cau de forma moderada (-0,4%; 104,19 dòlars) després de marcar un mínim intradia als 102 dòlars i un màxim per sobre dels 105 dòlars.
El cru ha baixat amb força als últims dies després que els EUA anunciessin aquest dijous l'alliberament d'1 milió de barrils diaris de les seves reserves estratègiques durant els propers sis mesos.
Per part seva, l'OPEP+ va complir amb el guió i va anunciar un augment de 432.000 barrils diaris, en línia amb les previsions. Després d'aquest ascens, es calcula que la producció arribarà als 28,5 milions de barrils diaris, encara que els nivells de producció són inferiors als previs a la pandèmia (30,4 milions), per a una demanda que el 2022 estima serà superior al 2019.
A més, l'Agència Internacional de l'Energia estima que a prop de 3 milions de barrils diaris de cru rus, dels 8 milions que tradicionalment exporta, deixaran de produir-se al mes que ve. L'OPEP no va fer referència a la guerra Rússia/Ucraïna. Únicament va exposar que el mercat està “equilibrat” i que la volatilitat recent es deu a factors geopolítics.
"L'OPEP+ no va respondre a les peticions internacionals, particularment de l'Agència Internacional de l'Energia i els EUA, i va elevar només testimonialment la seva oferta de cru. A més no va fer referència a Ucraïna i només a factors geopolítics. Això s'explica per la forta influència de Rússia a l'organització. A més, l'OPEP té problemes reals a l'hora d'incrementar producció, de fet, només es tracta de xifres teòriques, perquè molts països no poden produir els nivells pactats, per problemes tècnics i per la manca d'inversió a la indústria als últims anys", assenyalen des de Bankinter.
Segons la seva opinió, "hem de fer front a un escenari de preus elevats durant un temps prolongat per la tensió derivada de la guerra Rússia/Ucraïna. A això s'hi uneix l'escassetat d'oferta, entre altres motius per rebuig internacional al petroli rus (segon productor mundial). Però, a més, per la reducció d'inversions al sector durant els últims anys”.
Per això, mantenen la seva recomanació de comprar el sector. Els seus valors preferits a Europa són Repsol i Eni. Als EUA, escullen ConocoPhillips i Diamond Back Energy”.