L'euro estira els seus mínims recents de gairebé dos anys i acaricia els 1,10 dòlars
Els experts segueixen destacant que el dòlar és el refugi segur per excel·lència
La nova onada d'aversió al risc que s'ha disparat als mercats després de l'atac rus a la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia -l'incendi de la qual ha estat controlat així com els nivells de radiació-, ha tornat a provocar una onada de vendes als mercats, amb el dòlar actuant, de nou, com a refugi segur. El 'bitllet verd' ha estirat els seus màxims recents des del maig del 2020 contra l'euro i la moneda comunitària s'aproxima als 1,10 dòlars, preus no vistos en gairebé dos anys.
L'índex del dòlar ha estirat el patró alcista i ha superat els 98,00, màxims des del juny del 2020, i s'ha apreciat un 2% des de l'inici de l'atac, el 24 de febrer. "Si les coses es posen prou malament per empènyer els inversors a tancar les seves posicions, el dòlar nord-americà seria, amb diferència, la millor cobertura", indica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote.
"El dòlar nord-americà s'ha convertit en la divisa de refugi preferida pels inversors, superant el ien japonès i el franc suís", assenyalen els experts d'Ebury.
"El "risk off" ha continuat dominant els mercats, i per això els inversors han preferit divises segures de menor risc, a costa de les divises dels mercats emergents", expliquen els analistes de l'empresa de tecnologies financeres. "En general, des del cap de setmana les divises europees no han tingut un bon rendiment, mentre que les de refugi segur han tornat a ser les líders", prossegueixen.
Aquests analistes ho atribueixen a la naturalesa, en gran mesura autònoma, de l'economia nord-americana en relació amb els seus parells, particularment Europa, i al menor impacte de la crisi en els plans de pujades de tipus d'interès de la Reserva Federal en comparació del Banc Central Europeu. "Les divises dels mercats emergents d'Àsia continuen resistint, en particular el iuan xinès, que s'ha convertit en una mena de refugi regional", puntualitzen.
"Sempre que hi ha alguna gran crisi mundial el dòlar acaba funcionat de divisa refugi. Una cosa així com el que estava succeint també amb el preu de l'or, encara que aquest sembla haver despertat arran de la invasió d'Ucraïna per Rússia", explica per part seva, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
"Recentment hem fet referència a l'important suport dels 1,08 en números rodons a l'euro/dòlar i, rebots a part, el cert és que cada dia que passa tot suggereix que aquest escenari es pot complir en qualsevol moment", afegeix l'analista.