L'euro estén la caiguda i segueix sota pressió després de la decisió de tipus del BCE

El to de Lagarde també ha estat crucial per a la divisa comunitària

Per

Bolsamania | 17 oct, 2024

L'euro estén la caiguda aquest dijous enfront del dòlar i cedeix un 0,30%, fins als 1,0828 'bitllets verds' després de la decisió de tipus del Banc Central Europeu (BCE) que, tal com estava descomptat pel mercat, ha executada una nova retallada de 25 punts bàsics, de manera que el to de la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, a la conferència de premsa posterior a la reunió, ha estat determinant per al comportament de la divisa comunitària.

"L'euro està sota pressió enfront d'un dòlar que se situa a prop del màxim d'onze setmanes, ja que els participants del mercat estan valorant les mesures de flexibilització anticipades del BCE. L'atenció del mercat s'ha centrat en el discurs de Christine Lagarde, especialment en un moment en què la zona de l'euro s'enfronta a la desacceleració econòmica i a l'augment dels dèficits.

"L'euro cotitza al nivell més baix enfront del dòlar des del 2 d'agost, fet que suposa un bon preu perquè el BCE intensifiqui el cicle de retallades", afegeix Neil Wilson, analista en cap de mercat de Finalto.

En aquest sentit, les darreres dades d'inflació de la zona de l'euro, que ha caigut al setembre a l'1,7% interanual des del 2,2% d'agost, mentre que la subjacent ha baixat al 2,7% des de l'anterior 2, 8%, i amb les economies del Vell Continent, amb Alemanya al capdavant, lluitant per mantenir-se flotant, no deixen cap altre marge al BCE que no sigui seguir baixant els tipus d'interès.

Per això, els moviments de l'encruament euro/dòlar depenen no només del BCE, sinó també de les dades econòmiques dels EUA, com ara les vendes al detall i la producció industrial. "Qualsevol sorpresa en aquestes xifres podria desencadenar una volatilitat addicional en el parell", indica Ferreira.

I així ha estat. Les vendes al detall nord-americanes han crescut un 0,4% al setembre, i acceleren després de l'expansió del 0,1% del mes d'agost, millorant les expectatives de consens, que anticipaven un avanç del 0,3%.

De fet, per als estrategs la divergència en l'exercici econòmic dels Estats Units i la zona de l'euro es podria materialitzar en una debilitat més gran de l'euro a mesura que els mercats "revaloren" les expectatives sobre els tipus terminals respectius de la Reserva Federal (Fed) i el BCE.

"En última instància, per a l'euro, el ritme i el moment importaran menys que el destí final, així com el que passi als Estats Units", diu Wilson.

Tot i això, Lagarde també ha tingut un paper crucial a l'hora de determinar la debilitat euro enfront del dòlar, en mantenir l'enfocament de "reunió per reunió" i depenent de les dades que es vagin coneixent.

"Podríem veure una reacció de 'comprar el rumor i vendre la notícia' a la decisió si Lagarde destaca els riscos relacionats amb la moderació de la inflació. Si el BCE no transmet una confiança forta que la retallada de tipus d'avui és simplement un punt mitjà en una sèrie de reduccions, l'EUR/USD pot experimentar un repunt des de les seves condicions de quasi sobrecompra. Però qualsevol possible repunt de preus probablement trobarà una resistència sòlida a prop del nivell de 1,0980, la principal reculada de Fibonacci del 38,2% de l'abril al setembre per rebotar, i mantenir-la dins de la zona de consolidació baixista de mitjà termini per a una major depreciació a mitjà termini", conclou Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Banc Swissquote.

Últimas noticias