L’euro cau a nivells de juny de 2017 respecte al dòlar davant la incertesa per Itàlia

El país té de termini fins demà per presentar a Brussel·les el nou esborrany dels seus pressupostos

Per

Bolsamania | 12 nov, 2018

El que faci o deixi de fer Itàlia entre avui i demà (com a màxim) respecte als seus plans pressupostaris manté cautes les borses i en alerta a l'euro, que cau fins a nivells no vistos des de juny de 2017.

"L'euro/dòlar ha perforat el suport dels 1,13 i cotitza a nivells no vistos des de juny de 2017. Aquesta caiguda probablement es deu al tema italià. S'està posant la bena abans de la ferida", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

El govern italià té de termini fins demà per presentar a la Comissió Europeu (CE) el nou esborrany dels seus pressupostos per a 2019, i tot indica que no rebaixarà el seu objectiu de dèficit del 2,4%, objectiu que va portar Brussel·les a rebutjar aquests pressupostos. El mercat sembla esperar que Itàlia no farà marxa enrere, de manera que Brussel·les procediria ara a sancionar el país.

"La Comissió Europea ha donat al govern italià fins demà perquè revisi els seus plans de dèficit pressupostari i, si el govern italià segueix endavant i trenca les normes, la UE podria imposar multes a finals d'aquest mes. Brussel·les hauria d’anar amb compte. Un repunt dels bons de l'Estat italià podria exercir una forta pressió sobre el sistema bancari italià, cosa que probablement perjudicaria l'economia. Itàlia té el tercer mercat de bons més gran del món i, si veiéssim una altra ronda en la crisi de deute de la zona euro, tindria el potencial de ser molt més gran que el que hem vist en relació amb Grècia", adverteix David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

Les últimes notícies apunten que Itàlia inclourà alguns canvis 'menors' al seu esborrany, que consistirien principalment en reduir la previsió de creixement per a 2019 de l’1,5% actual, apropant-la a la previsió de la Comissió Europea de l'1,2%. Per la seva banda, l'objectiu de dèficit es mantindria sense canvis al 2,4%.

"Segons nosaltres, aquest canvi no suposa un canvi en els termes del joc ni augmenta la probabilitat que la CE aprovi els plans (italians)", assenyalen els analistes de Rabobank, que adverteixen sobre el paper que juga el Banc Central Europeu (BCE ) en aquesta crisi. En aquest sentit, els analistes de Link Análisis necessiten: "La posició (del BCE) és molt complexa ja que, si al gener deixa de comprar deute, com té previst fer com a part del procés de retirada d'estímuls monetaris, sense que s'hagi solucionat la crisi italiana, els mercats de bons d'aquest país i, probablement, els d'altres països de la perifèria de l'euro, poden patir les conseqüències".

Últimas noticias