L'euro cau a mínims de sis setmanes pressionat per les turbulències de França

La incertesa política al país gal està passant factura a la divisa comunitària

Per

Bolsamania | 14 jun, 2024

L'euro no aconsegueix aixecar el vol des de les eleccions al Parlament Europeu de diumenge passat. L'auge de l'extrema dreta i la incertesa política desfermada a França han debilitat la divisa comunitària que es deprecia amb força enfront del dòlar.

En aquest sentit, l'euro cedeix un 0,62% respecte al dòlar, fins als 1,067 'bitllets verds', mínims de fa sis setmanes, i acumula una pèrdua setmanal de més de l'1%, la caiguda més important des de l'abril.

I tot això després de la venda massiva que han patit els mercats francesos. En concret, el CAC 40 parisenc, principal índex borsari del país gal, ha perdut un 2,66% aquest divendres, fins als 7.503,27 punts, mentre que la prima de risc francesa i el rendiment dels bons s'han disparat per la inquietud pels propers comicis i el risc que es produeixi un canvi de lideratge polític a favor de l'extrema dreta de Marine Le Pen.

El ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, ha avançat que tem una crisi financera després de les eleccions generals convocades per Emmanuel Macron d'aquí a dues setmanes, tant si l'Agrupació Nacional (RN, per les sigles en francès) de Marine Le Pen, com si el nou Front Nacional acabat de formar pels partits d'esquerra arriben al poder a l'Assemblea Nacional, el màxim òrgan legislatiu del país.

"Això es deu als programes polítics que estan sobre la taula pel que fa a la qüestió de si serem capaços de seguir finançant el nostre deute", ha explicat aquest divendres en una entrevista a la ràdio franceinfo.

Benjamin Melman, CIO a Edmond de Rothschild AM, creu que "França es troba en una corda fluixa econòmica, financera i política, i de sobte i inesperadament es veu cridada de nou a les urnes".

Per part seva, els analistes de RaboBank afirmen que una victòria d'Agrupació Nacional "podria afectar les finances públiques de França, ja que històricament l'RN ha posat menys èmfasi en la sostenibilitat del deute i el compliment de les normes pressupostàries europees".

Per això, el banc holandès anticipa un "empitjorament de la sostenibilitat del deute de França" i un "menor creixement econòmic" si l'RN arriba al control del govern, cosa que explica el negatiu comportament de la borsa francesa durant la setmana i la pujada als rendiments dels seus bons.

Últimas noticias