Les divises intenten recuperar-se després del ‘flaix-crac’ provocat per Apple
El ien s'ha disparat més d'un 3% durant la sessió asiàtica contra el dòlar enmig d'una forta aversió al risc
Per si l'ànim dels inversors del mercat de les divises no estigués prou tensat, amb l'aversió al risc dominant l'operativa des de finals de 2018, el conseller delegat d'Apple, Tim Cook, va deixar caure la 'bomba' de l’advertència de beneficis de la companyia la passada nit. La notícia, afegida als temors sobre l'alentiment del creixement global, que van crispar els nervis dels operadors, va provocar una fugida encara més gran a les divises considerades com a actiu refugi en un moviment descrit, pels participants del mercat, com un ·flaix-crac” de la majoria de monedes enfront del ien.
La divisa nipona s'ha disparat un 3% en un obrir i tancar d'ulls i acumula un guany del 4,5% durant els dos dies d'operacions de 2019, fins als màxims de més de nou mesos tocats aquest dijous als 104,740 iens per dòlar. Des d'aquests nivells s'ha recuperat fins als 107,73 iens, tot i que també ha avançat notablement contra la lliura, l'euro i altres rivals en un auge exacerbat pels escassos volums de les vacances nadalenques.
L'augment en l'aversió al risc va provocar fluxos massius d'ordres 'stop-loss' d'inversors que havien mantingut posicions curtes en el ien durant mesos. La manca de liquiditat, amb el Japó encara en vacances després de l'Any Nou, s'ha sumat al fort ral·li de la moneda japonesa.
I no només en el ien s'han donat els 'tombs', ja que els operadors van rebutjar altres monedes considerades de risc. Així, el dòlar australià va caure a mínims de 2009 contra el dòlar i el cable (lliura/dòlar) va tocar els 1,2441 dòlars, el seu mínim des d'abril de 2017, tot en pocs minuts, des d'on es va recuperar fins als 1,2542 dòlars. "Les recuperacions semblen estar venint, però tampoc per assolir els nivells anteriors al cop d'ahir a la nit, almenys per ara", indica Ramon Morell, d'Experiencia Trading.
Notícia relacionada
Euro/dòlar: són possibles els 1,18?El dòlar, per la seva banda, ha perdut un 0,25% en l'índex que mesura el seu acompliment contra altres monedes rivals. Són diverses les veus que demanen cautela amb el 'bitllet verd', ja que està destinat a afeblir-se el 2019. Una combinació de factors influeix en aquest punt de vista, dels quals el canvi de postura de la Reserva Federal dels EUA (Fed) és la més òbvia, ja que va rebaixar les seves expectatives d'alça de taxes per a l'any que ve i es creu que tornarà a fer-ho durant els propers mesos, cosa que podria afectar la moneda", assenyala Craig Erlam, analista d’Oanda.
Quant a l'euro, les decebedores dades del PMI manufacturer de dimecres van dinamitar el seu auge i la moneda única cotitza per sota dels 1,14 dòlars. Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, l'encreuament segueix movent-se amb un moviment molt erràtic entre una sessió i una altra, però dins d'un estret rang lateral que, en teoria, sembla que pot acabar trencant a l'alça.
"Tot i que la clau segueix sent als 1,1500. Un tancament setmanal per sobre dels 1,1500 serà el primer senyal de fortalesa en molt de temps. Avantsala d'un moviment cap a la zona de resistència que presenta en els màxims d'aquest estiu, els 1,18153", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.