La lliura i l'euro costa avall i sense frens enfront d'un dòlar que segueix alimentat per la Fed

Les dues monedes han ampliat els recents mínims de diverses dècades

Per

Bolsamania | 22 set, 2022

La decisió de tipus de la Reserva Federal dels EUA (Fed), que va complir el que estava previst i va incrementar el preu dels diners en un altre 0,75%, unit als tambors de guerra que sonen cada cop més fort des de Moscou, deixen una profunda empremta a les monedes europees. Tant la lliura com l'euro van patir noves pèrdues dimecres i es van continuar depreciant enfront del dòlar aquest dijous, amb la moneda britànica apuntant cap al nivell dels 1,12 dòlars i l'euro, decidit a continuar lliscant fins als 0,96 dòlars.

L'anunci de la Fed que havia elevat la taxa de referència fins al 3%-3,25%, màxims des del 2008, va accelerar les caigudes que s'havien deixat notar a les dues monedes després del discurs del president rus, Vladímir Putin. Els mercats van encaixar la notícia com una declaració de guerra als governs europeus -Putin va avisar que no menteix quan diu a l'Occident que està disposat a fer servir armament nuclear- i els actius de risc es van comportar en conseqüència.

La roda de premsa del president de la Fed, Jerome Powell, i l'avançament de més pujades addicionals d'entre 100 i 125 punts bàsics a les dues reunions que falten fins a final d'any (novembre i desembre), van enviar l'euro/dòlar a mínims de diverses dècades gairebé als 0,98 dòlars i el cable (lliura/dòlar) als 1,1234. Els dos encreuament han ampliat marginalment la caiguda dijous, amb la lliura tocant els 1,1220 dòlars. Segons l'anàlisi tècnica, Michael Hewson, analista de CMC Markets, no veu fre per a la divisa britànica fins als 1,11 dòlars.

Els experts de Berenberg indiquen que, malgrat això, "no hi ha pànic per a la lliura" ja que els inversors estan reaccionant a dues grans incerteses que planen sobre l'economia del Regne Unit: en primer lloc, la magnitud de la recessió que s'està desenvolupant; i en segon lloc, cosa que suposarà el 'Trussonomics'.

"Els mercats temen que la nova primera ministra, Liz Truss, pugui agreujar el problema de la inflació al Regne Unit amb un estímul fiscal mal programat. En conjunt, aquests factors han debilitat la lliura esterlina i han fet pujar els rendiments dels bons de referència", aclareixen. Així mateix, també subratllen que gran part de la responsabilitat en la debilitat del tipus de canvi de la moneda del Regne Unit ve del costat del 'bitllet verd'. "Els titulars se centren en l'important debilitament de la lliura esterlina enfront del dòlar i el pinten com una història de problemes al Regne Unit. Això només és correcte a mitges".

"Enfront de pràcticament totes les divises, el dòlar s'ha enfortit aquest any com a part d'un moviment global de reducció del risc després de la invasió russa d'Ucraïna", argumenten. Mentre que la lliura esterlina s'ha debilitat un 15,4% enfront del dòlar des del seu màxim de mitjans de gener i ara es troba un 5% per sota del seu mínim al referèndum del Brexit, en una base ponderada pel comerç la lliura esterlina ha baixat un 7,3% des del gener, o un 4,7% excloent-ne el moviment del dòlar.

"La lliura esterlina es manté un 1,5% per sobre del seu mínim després del referèndum de separació de la Unió Europea (UE) en termes ponderats pel comerç i es manté pràcticament plana enfront de l'euro durant aquest període", detallen aquests analistes.

Últimas noticias