Erdogan impulsa la lira gairebé un 40%, però no abandonarà els tipus baixos
De mínims de dilluns a màxims de dimarts, la moneda s'ha apreciat un 37%
Brutal remuntada la de la lira turca entre dilluns i dimarts, després que el president del país, Recep Tayyip Erdogan, introduís una sèrie de mesures destinades a pal·liar l'aguda depreciació de la moneda otomana, que havia arribat a tocar les 18,25 lires per dòlar i les 20,85 lires per euro. Erdogan va assegurar que els passos fets alleujaran la càrrega de la debilitada moneda per als turcs, alhora que va prometre seguir amb la política de tipus baixos que va conduir a la caiguda de la lira en primer lloc.
La remuntada de dilluns va ser d'un 25%, mentre aquest dimarts la moneda de Turquia ha prosseguit amb la recuperació fins a acumular guanys del 37% des dels mínims de dilluns als màxims de dimarts, acariciant les 11 unitats per cada 'bitllet verd' i en una mica menys de 13 lires per euro.
Es van vendre al voltant de 1.000 milions de dòlars als mercats després que Erdogan donés a conèixer les mesures, va dir el cap de l'Associació de Bancs Turcs, segons Reuters.
En una intervenció després d'una reunió del gabinet turc, Erdogan va assenyalar que les mesures assegurarien que els ciutadans no haguessin de convertir les lires en moneda estrangera per la caiguda de la lira, incloent-hi una promesa de garantia de dipòsits. "Estem presentant una nova alternativa financera als ciutadans que volen alleujar les preocupacions derivades de la pujada dels tipus de canvi quan avaluen els seus estalvis", va dir Erdogan.
"Amb la baixada dels tipus d'interès, tots veurem com la inflació començarà a baixar d'aquí a uns mesos", va prosseguir. "Aquest país deixarà de ser un paradís per als que augmenten els diners amb alts tipus d'interès, no serà un refugi per a les importacions".
També va demanar a "tots els que tenen diners, accés al finançament" que contribueixin a les inversions i va prometre mesures per ajudar els exportadors i els pensionistes.
"Imagino que el mercat estava molt curt de lires i les mesures anunciades per Erdogan per protegir els estalvis dels inversors nacionals de les fluctuacions de la lira van proporcionar cert impuls per cobrir aquests curts", va explicar Shaun Osborne, estrateg en cap de divises de Scotiabank a Toronto.
"Erdogan ha ofert efectivament un terra per als dipòsits en lires amb un rendiment 0% davant d'alguna altra moneda", indiquen els experts de Danske Bank. "Els detalls semblen molt escassos als mitjans de comunicació internacionals i dubtem molt que aquest sigui el final de la història actual de la lira", afegeixen.
Els analistes de l'entitat danesa apunten que és la primera vegada que Erdogan indica que s'ha aconseguit algun tipus de llindar de dolor polític. A més, "el moviment de la lira indica que s'han aconseguit els stop-losses al camí, amplificant substancialment la volatilitat", afegeixen. "La clau per determinar si la lira ha acabat de caure un 5% diari és determinar on/quan canvien els vents polítics", conclouen.
La pressió d'Erdogan per reduir els tipus d'interès en 500 punts bàsics des del setembre ha desencadenat la pitjor crisi monetària de Turquia en dues dècades, amb una caiguda de la lira de gairebé el 40% en només cinc setmanes fins divendres passat.
"Crec que si se segueixen veient retallades de tipus s'hauria de continuar esperant una àmplia volatilitat en el futur i que molts inversors seguiran apuntant a nous mínims històrics malgrat aquesta reculada històrica que hem vist", va dir Edward Moya, analista sènior de mercat per les Amèriques d'Oanda.
Els economistes han qualificat d'imprudent el model de tipus baixos d'Erdogan i han dit que la inflació es dispararà per sobre del 30% al proper any.