Elevada volatilitat per a la lira turca malgrat la intervenció del banc central i després de la dimissió del ministre de finances

Lutfi Elvan serà reemplaçat per un afí a Erdogan

Per

Bolsamania | 02 des, 2021

Actualitzat : 10:42

USD/TRY

02:48 11/01/25

  • 35,41
  • 0,00%0,00
  • Max: 35,41
  • Min: 35,41
  • Volume: -
  • MM 200 : -

Dos esdeveniments han tingut lloc gairebé simultàniament a Turquia aquest dimecres, durant una jornada en què la lira turca ha viscut una nova onada de vendes fins a tocar un nou mínim històric als 13,85 per dòlar. La divisa otomana manté una dosi elevada de volatilitat, malgrat la intervenció del Banc Central de Turquia i després de la dimissió del ministre de Finances del país, Lutfi Elvan, considerat un opositor a les polítiques d'Erdogan.

La divisa va posar fi a un novembre negre, quan es va depreciar un 28,3% respecte al dòlar, i els primers compassos del desembre semblava decidida a prolongar l'agonia. Tot i això, en un parell de comunicats de premsa emesos dimecres, el banc va anunciar que intervindria directament mitjançant la venda de reserves de divises i la realització d'operacions al mercat de derivats de Borsa Istanbul "a causa de les formacions de preus poc saludables als tipus de canvi”.

"La intervenció només va donar a la moneda un impuls temporal", comenta Craig Erlam, analista d'Oanda. Des de nivells gairebé als 14 per dòlar, la lira va aconseguir pujar a uns 12,50 després de les declaracions del banc central. Però des de llavors, ha retallat els guanys i es canvia de mans al voltant de les 13,50 lires contra el dòlar. La moneda ha perdut un 45% respecte al dòlar des de començament d'any.

Les caigudes recents de la lira han seguit de prop una sèrie de discursos del president turc, Recep Tayyip Erdogan, en què s'ha reafirmat en la seva repetida afirmació que els alts tipus d'interès provoquen una inflació elevada, contradient la teoria econòmica dominant.

L'enfocament del líder turc a mantenir els tipus baixos i el crèdit barat va fer que la nació registrés un creixement anual del 7,4% en el producte interior brut per al tercer trimestre, el més alt entre els països del G20, segons les dades publicades dimarts.

El Banc Central de Turquia no podrà lluitar eternament contra el mercat a la recerca de retallades de tipus sense conseqüències”, assenyala Erlam. "L'única cosa que estan aportant al mercat és més volatilitat i una acció de preus de doble sentit, però si segueixen pel camí que porten, l'estabilitat se'ls escaparà i tot l'experiment tindrà un gran cost", augura.

DIMISSIÓ DEL MINISTRE DE FINANCES

Els mercats no esperen una millora del panorama financer i monetari del país després de la dimissió del ministre de finances del país otomà Lutfi Elvan, que era considerat l'última veu de l'ortodòxia econòmica al gabinet del líder turc.

Després de setmanes de rumors sobre la seva intenció de dimitir, l'extecnòcrata va ser substituït per Nureddin Nebati, que la setmana passada va fer una defensa pública de la política d'Erdogan de reduir els tipus d'interès malgrat la inflació creixent.

Últimas noticias