El dòlar cau a mínims de més de sis setmanes contra l'euro davant el proteccionisme de Trump
La divisa s'endinsa en les pèrdues i amenaça amb cedir més terreny
- La lliura marca màxims d'un mes
- L'euro/dòlar vol posar fi a les pèrdues de tres mesos
- En castellano: El 'rally Trump' en el dólar se enfrenta a un punto de inflexión
Donald Trump se li ha indigestat als alcistes del dòlar. El discurs inaugural del republicà va oferir noves raons perquè els operadors seguissin tancant les seves posicions llargues en el ‘bitllet verd’, que ha sofert una onada de vendes que promet amb portar a la divisa nord-americana a mínims no vists en tres mesos contra l'euro. En el dia quatre de l'‘era Trump’, l'encreuament rei del mercat de les divises cotitza un 2% per sobre del seu tancament del mes de desembre, en els voltants dels 1,05 dòlars.
Ara com ara l'euro ha aconseguit màxims de més de sis setmanes i s'ha catapultat fins als 1,0760 dòlars, mentre que el ien ha pujat més d'un 1%, i va de camí als recents màxims de set setmanes en els 112,57 iens del dimecres passat. La lliura ha estat una altra de les divises que ha aprofitat l'oportunitat de la reculada en el dòlar i ha aconseguit màxims no vistos des de mitjans de desembre, gairebé en els 1,2450 dòlars. L'índex del dòlar -que mesura l'acompliment de la divisa nord-americana contra sis rivals, per la seva banda, cau fins als 100,37 punts.
El temor que recorre tant mercats com a governs de tot el món és que l'impuls de les mesures proteccionistes de Trump impactin en els volums de comerç mundial
Analistes i experts coincideixen a assenyalar que els operadors estan deixant-se portar per la incertesa provocada pel discurs del magnat, en el qual va posar l'accent principalment en el proteccionisme, fet que va eclipsar qualsevol esment a les polítiques fiscals i econòmiques. “El temor que recorre tant comprats com a governs de tot el món és que l'impuls de les mesures proteccionistes de Trump impactin en els volums de comerç mundial”, indica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management.
TRUMP, SENSE PROPOSTES CONCRETES ARA COM ARA
La moneda nord-americana ha vist com la ‘bombolla Trump’, que ha impulsava al dòlar més d'un 3% només en el primer mes des del seu nomenament, s'està esquerdant per moments. La divisa ha cedit una bona part dels guanys que ha atresorat en els dos últims mesos, reprenent les pèrdues que va iniciar després que el nou president assenyalés que el dòlar estava ‘massa fort’. A més, la insistència de Trump en les polítiques de “America first” (Amèrica primer) i l'absència de propostes específiques van decebre als inversors que esperaven detalls sobre els plans de Trump per impulsar el creixement o reduir els impostos.
"Estats Units tornarà a guanyar, a guanyar com mai abans. Recuperarem els nostres llocs de treball, recuperarem les nostres fronteres, recuperarem la nostra riquesa i recuperarem els nostres somnis", va assegurar Trump durant el seu primer parlament com a president del país. "Anem a seguir dues regles molt senzilles: per Estats Units i per als Estats Units. Posarem els nostres interessos per davant de tot”, va insistir el polèmic magnat.
AUGE DELS EMERGENTS
Una altra de les conseqüències de la reculada del dòlar ha estat el ral·li de les divises dels mercats emergents. Per exemple, el rand sud-africà s'ha impulsat un 0,8%, el pes mexicà ha crescut gairebé un 1%, després d'impulsar-se un 1,7% divendres passat.
“Es rumoreja que unes 200 ordres executives que pretenen tirar enrere moltes de les polítiques de l'administració Obama es prendran aquest dilluns, amb més informació sobre els ambiciosos plans de Trump en els propers dies”, explica Lien. “Els operadors escrutaran el panorama polític als EUA i deixaran de costat les notícies que puguin arribar des del plànol econòmic, fins que hi hagi claredat sobre el rumb de les accions de Trump”, assegura l'experta.
Només per començar, Trump va dir el diumenge que iniciarà converses amb Mèxic i Canadà per renegociar el Tractat de Lliure Comercial d'Amèrica del Nord. No obstant això aquestes informacions no sorprenen ja que, “ara com ara, Trump no ha dit gens concret ni nou, amb el que haurem de seguir esperant i mantenir-nos vigilants”, assenyalen experts de Global-info Co, en declaracions a Reuters.