El coronavirus acaba de rematar el dòlar: "El mercat es posiciona alcista amb l'euro"
Els operadors descompten ràpidament una retallada de tipus de la Fed del 0,5%
Actualitzat : 09:53
L'euro cotitza aquest dimarts prop dels seus màxims de gairebé dos mesos que va assolir el dilluns, els volts dels 1,12 dòlars, enmig de la crisi del Covid-19 i d'allò que suposa per als bancs centrals. La moneda europea canvia de mans entre 1,1120 i 1,1160 dòlars i manté una elevada dosi de volatilitat després que aquesta mesura es disparés a màxims d'un any divendres passat. Les expectatives que la Reserva Federal dels EUA (Fed) anunciï una retallada de tipus de 50 punts bàsics "potser avui mateix", són del 100%, i el mercat pren posicions sobre aquest tema "amb llargs en l'euro que poden elevar la seva cotització a 1,15 dòlars", assenyala Stephen Innes, analista de AxiCorp.
Aquest dilluns, es van succeir les intervencions verbals dels bancs centrals, després que la Fed reconegués el divendres que està considerant prendre mesures extraordinàries per pal·liar l'efecte sobre l'economia de la crisi sanitària global. A més del banc presidit per Jerome Powell, el Banc del Japó i el Banc d'Anglaterra van secundar la iniciativa d'injectar estímuls, la qual cosa va alimentar la idea d'una acció orquestrada, com la que es va produir en la crisi financera de 2007/2008. Però el Banc Central Europeu (BCE) va prendre distància amb l'alarma del brot víric de la Xina i va refredar aquesta possibilitat.
No obstant això, el mercat espera que els supervisors monetaris del G7 adoptin mesures i que aquestes s'anunciïn després de la reunió de ministres de Finances i banquers centrals de les principals potències mundials d'aquest dimarts. S'ha anunciat un comunicat conjunt en finalitzar la crida entre alts càrrecs que se seguirà molt de prop per l'operadors. En qualsevol cas, els experts avisen que la presa de posicions esperant reposades dels bancs centrals seguirà en els pròxims dies, abans de les reunions del BCE (12 de març) i la Fed (18 de març).
"Per primera vegada en dos anys el mercat finalment se sent còmode amb l'execució de curts en el dòlar i, de fet, l'acció del preu no prediu cap signe d'incomoditat", explica Innes. La imminent rebaixa de tipus de la Fed "farà un mal significatiu al dòlar i escanyarà els curts restants del parc". Segons l'expert, "el mercat espera amb ganes un dòlar més feble ja que la fortalesa de la divisa és un dels riscos més importants per als mercats globals".
Per tant, "el canvi de política que s'aveïna "obre una panacea d'oportunitats per als baixista del dòlar amb la intenció d'un preu objectiu de 1,1500 dòlars contra l'euro, amb una possible extensió a 1,2000 dòlars", prossegueix l'expert. "La volatilitat no s'acabarà a curt i mitjà termini, ja que el risc electoral dels Estats Units continuarà enviant nerviosisme a través dels mercats de capitals estatunidencs", assegura. Mentrestant, "la probabilitat d'una resposta fiscal europea al coronavirus augmenta exponencialment", remata.
EL IEN I EL FRANC SUÍS, ACTIUS REFUGI
La feblesa del dòlar es deixa notar també contra el ien i el franc suís, amb totes dues monedes jugant el seu rol d'actius refugi. El concret, la divisa nipona s'ha revaloritzar un 0,5%, mentre l'altra moneda que concentra l'atenció aquest dimarts, el dòlar australià, ha pujat breument després que la Reserva del Banc d'Austràlia hagi anunciat una retallada del 0,25% a la seva taxa de referència, fins al mínim històric del 0,5%.
Quant a la lliura, la moneda britànica no aconsegueix guanyar terreny al dòlar, ja que sofreix la seva pròpia dosi de drama després que s'hagin reprès les converses sobre la relació comercial post-Brexit entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE). Canvia de mans a entre 1,2750 i 1,2770 dòlars i manté els seus mínims de 2020 contra l'euro en 0,8740 euros, preus no vists des d'octubre de 2019.