Compte amb l'optimisme de l'euro, "el BCE el pot depreciar-lo fins als 1,08 abans que elevar-lo fins als 1,13"

El mercat comença a descomptar que el banc central mogui fitxa per la desbocada inflació

Per

Bolsamania | 01 abr, 2022

El recent màxim d'un mes de l'euro contra el dòlar i la seva ferma recuperació des dels mínims de 22 mesos del 7 de març han fet que més d'un inversor llanci les campanes al vol i aposti per una prolongació del ral·li fins als 1,13 dòlars, on cotitzava abans de la invasió russa d'Ucraïna. Però és molt aviat per deixar-se portar per l'optimisme, alerten els experts, ja que planen massa amenaces sobre la divisa comunitària i "és més fàcil que torni als 1,08 dòlars".

Aquesta és la previsió de Nomura per a l'euro/dòlar, que "es mantindrà pressió baixa a l'abril", atrapat entre la guerra, la inflació i l'actuació del Banc Central Europeu (BCE). A més, "el consumidor europeu continua enfrontant-se a una crisi de confiança i els preus de l'energia estan molt per sobre dels nivells normals", addueixen els analistes del banc nipó.

A això s'afegeix que, en el moment actual, el mercat preveu un cicle de pujades de tipus més agressiu per part de la Reserva Federal (Fed) dels EUA i només ha començat a especular amb la idea que el BCE mogui fitxa, tossut per la desbordada inflació dels països de la zona euro.

És cert que "el rebot de l'euro s'ha vist reforçat als últims dies per les expectatives que el supervisor monetari es mostri més actiu a l'hora d'endurir la política monetària en resposta als riscos d'inflació a l'alça", expliquen els experts de MUFG. Tot i això, els guanys de la moneda comunitària "probablement seran limitats mentre el banc central es mantingui caut" puntualitza per part seva Commerzbank.

Fins que no desaparegui el risc d'una crisi energètica i els efectes econòmics considerables derivats de la guerra d'Ucraïna, el BCE probablement dubtarà a comprometre's clarament en la lluita contra la inflació, afegeix l'analista de divises de Commerzbank, Antje Praefcke, en una nota. "Per tant, com a resultat, també passarà un temps abans que l'euro es pugui apreciar de manera sostenible".

Sense anar més lluny, la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, ha declarat que l'institut emissor només "es mourà gradualment per normalitzar la política" davant d'una inflació que ha deixat els falcons del Consell de Govern bocabadats, i que "la primera pujada de tipus no es produirà abans del final de les compres netes del BCE”. Però no està previst que els estímuls acabin abans del tercer trimestre, per tant, “el BCE està cometent certament el mateix error que la Fed, i pot pagar un alt preu per donar una resposta insuficient”, indica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote. "I la falta de resposta està en fase de convertir-se en un risc important per a les economies europees", afegeix.

Pel que fa a l'euro, l'expert creu que "els riscos s'inclinen cap a l'alça, però aquesta es veu limitada per una resposta sorprenentment dòcil del BCE a l'amenaça que suposa l'estabilitat dels preus a Europa". Amb tot, des d'MUFG avisen que el mercat ja està descomptant tres pujades de 25 punts percentuals al juliol, al setembre i al desembre. "El canvi de postura del BCE ha estat encoratjat en part per l'evidència que el cop de la guerra a Ucraïna a l'economia de la zona de l'euro, almenys inicialment, no sembla tan greu com es temia", expliquen aquests experts.

Nomura afegeix, per la seva banda, que un dels factors que efectivament podria catapultar la moneda és un alto el foc durador a Ucraïna, “sempre que el cicle de pujades de la Reserva Federal s'hagi descomptat en gran mesura i tinguem un BCE més dur". En aquest escenari, preveuen que la divisa comunitària intentaria tocar els 1,14 dòlars cap a final d'any. Altres esdeveniments que tenen com a esperons de la fortalesa de l'euro són "un augment de les emissions conjuntes de la Unió Europea, estímuls a l'economia Xina o un pas endavant de l'OPEP que relaxi la pressió als mercats energètics".

Últimas noticias