Austràlia es desploma un 10% en una altra jornada sagnant a l'Àsia
Les accions dels bancs centrals encara espanten més als inversors
La reacció de les borses mundials a la retallada de tipus i paquet d'estímuls sense precedents llançat per la Reserva Federal dels EUA (Fed) per pal·liar els efectes de la crisi global del coronavirus és d'encara més pànic. Els inversors fugen espaordits en una jornada en què les borses asiàtiques han viscut una nova carnisseria, amb caigudes del 10% a l'ASX200 australià i pèrdues d'entre el 2,5% i el 5% a la resta del continent.
Noticia relacionada
La Fed, el BCE, el BoE y otros bancos centrales se conjuran para asegurar la liquidez
Les accions de la Xina continental també van caure duran el dia, amb el compost de Xangai un 3,4% a baix, fins aproximadament 2.789,25 punts mentre que el compost de Shenzhen va caure un 4,834% fins aproximadament 1.712,02 punts. El component de Shenzhen va caure un 5,34% fins a 10.253,28 punts. L'índex Hang Seng d'Hong Kong també va caure un 4,38%, a partir de la seva última hora de negociació. El país és un exemple dels estralls del coronavirus en les economies i així ho testifiquen les últimes dades de la Xina: la producció industrial gener-febrer va caure un 13,5% enfront d'un -3% de consens, després de la pujada del 6,9% anterior. La inversió en actius fixos de gener-febrer va caure un 24,5% enfront del -2% de consens, després d'una pujada del 5,4% anterior.
Al Japó, el Nikkei 225 va tancar amb caigudes del 2,46% i l'índex Topix també s'ha deixat un 2,01%. El Kospi de Corea del Sud va caure un 3,19% i va tancar a 1.714,86 punts. A d'altres llocs, l'índex Straits Times de Singapur va caure un 4,27% en el comerç de la tarda, mentre que el Nifty 50 de l'Índia va caure un 5,11%. En general, l'índex MSCI Àsia ex-Japó va disminuir 4.99%.
BATERIA DE MESURES DELS BANCS CENTRALS
No sols la Fed va impactar en els parquets de la regió, el Banc del Japó (BoJ), El Banc central de Nova Zelanda, el Banc Popular de la Xina i la Reserva del Banc d'Austràlia també han fet un pas endavant després de la retallada històrica dels tipus d'interès d'un punt percentual sencer fins a deixar-los en el 0% i el nou Quantitative Easing (QE), compra d'actius en mercat, de 700.000 milions de dòlars, de la Fed.
El Banc del Japó, en un reunió d'emergència aquest 16 de març, ha decidit llançar un paquet de mesures d'estímul i, entre altres coses, s'ha compromès a la compra d'actius de risc, com ara els fons cotitzats en borsa (ETF), al doble del volum actual. Comprarà "agressivament" ETFs a un ritme anual d'uns 12 bilions de iens (160.000 milions de dòlars). També duplicarà el ritme de les compres de fons fiduciaris immobiliaris japonesos (J-REIT) a 180.000 milions de iens per any. En un intent per evitar que els mercats de crèdit es congelin, el banc central també reservarà 2 bilions de iens per a compres addicionals de paper comercial i bons corporatius.
El banc central de Nova Zelanda ha reduït les taxes d'interès en 75 punts bàsics al mínim històric del 0,25% aquest dilluns després d'una reunió d'emergència, enfonsant de pas la moneda del país, mentre es prepara per rebre un cop "significatiu".
El Banc Popular de la Xina ha injectat 100.000 milions de iuans (14.280 milions de dòlars) a les institucions financeres el dilluns, però no va modificar el cost dels préstecs a mitjà termini.
La Reserva del Banc d'Austràlia també ha dit aquest dilluns que està disposada a comprar bons del govern, i que anunciarà més mesures de política monetària el dijous. Existeix una especulació persistent que l'RBA també acabarà reduint les taxes.