Un govern liderat pel PP és l'únic que afavoriria a la banca, segons XTB

Els populars aposten per un "blindatge fiscal" dels plans de pensions

Per

Bolsamania | 01 abr, 2019

A menys d'un mes perquè se celebrin les eleccions generals, els partits ja han posat sobre la taula les mesures econòmiques que pensen instaurar si arriben al poder. El PP és l'única formació que té propostes que beneficien a la banca, mentre que una victòria del PSOE, Ciutadans, Unides Podem o Vox perjudica aquest sector, segons un informe realitzat per XTB.

Els populars aposten per un "blindatge fiscal" dels plans de pensions de qualsevol altre tipus d'estalvi destinat a la jubilació. A més, es nega a implementar l'impost a les transaccions financeres que havia anunciat el PSOE i que gravaria les operacions als mercats de valors. Amb això, les empreses més beneficiades serien BBVA, CaixaBank i Borses i Mercats Espanyols (BME).

Aquestes mateixes companyies serien les més perjudicades si Pedro Sánchez es queda a la Moncloa. El PSOE proposa aquest impost a les transaccions financeres i establir un tipus mínim a l'impost de societats per als bancs, que serà superior al d'altres sectors.

En una línia similar es mou Ciutadans, que planteja un tipus impositiu més elevat per a les SICAV, menors comissions en el pagament amb targeta i una revisió en la comercialització de productes bancaris. Per la seva banda, Units Podem és el que més castigaria la banca, amb un pla de reestructuració i cancel·lació de deute que inclou la dació en pagament retroactiva. A més, la formació liderada per Pablo Iglesias aposta per la cancel·lació del deute a les persones que ja van lliurar el seu habitatge al banc.

El programa de Vox és més agressiu amb la banca, amb propostes com un dret blindat a la pensió i eliminar la doble tributació de les pensions públiques. Aquestes propostes restarien atractiu als plans d'estalvi privats que ofereixen les entitats financeres, ja que serien millors les condicions que s'ofereixen des del servei públic.

Una cosa semblant passa amb les companyies elèctriques. Els programes de PP, Unides Podem i Ciutadans inclouen mesures que els perjudiquen. Els populars proposen la liberalització del sector energètic i l'eliminació de subvencions. Ciutadans busca retallar els costos assumits a través d'un major control de la fixació de preus; mentre que des d’Units Podem volen obligar les elèctriques a oferir un mínim de llum i gas a determinats col·lectius socials.

LES FARMACÈUTIQUES SOLAMENT ES VEURAN PERJUDICADES SI GUANYA VOX

El sector farmacèutic és el que sortirà guanyant sigui qui sigui el vencedor en els comicis del 28 d'abril, tret que Vox sigui el partit més votat o imposi part del seu programa per donar suport a la investidura d'un altre partit. La formació encapçalada per Santiago Abascal proposa eliminar l'accés gratuït a la sanitat per a certs col·lectius socials i suprimir les cobertures en algunes intervencions mèdiques.

Tant les mesures del PSOE, com de Ciutadans i Units Podem els beneficien; mentre que les de PP no alteraran la seva situació. El programa socialista i el de Ciutadans contemplen eliminar (PSOE) o reduir (Ciutadans) el copagament farmacèutic per a certs col·lectius socials, cosa que hauria d'impulsar la demanda dels medicaments genèrics. Per la seva banda, Podem pensa ampliar el nombre de medicaments finançats per l'Estat i destinar més diners a la investigació.

Qui més dubtes té són les empreses petrolieres, que sens dubte es veurien perjudicades per una victòria socialista, amb el seu conegut impost al dièsel. Aquest sector guanyaria si Albert Rivera surt elegit president, ja que Ciutadans té intenció de reduir al mínim la dependència energètica de l'exterior i apostar pels recursos propis.

VOX BENEFICIA A LA DEFENSA I A LA CONSTRUCCIÓ

El programa econòmic de Vox beneficia clarament dos sectors. D'una banda, a la Defensa, ja que preveu un increment significatiu en el pressupost per a aquesta parcel·la. A més, la idea del partit d'Abascal és ampliar la participació d'Espanya en missions per reduir l'amenaça gihadista.

Una de les propostes estrella del programa de Vox és l'alliberament del sòl, que comportaria un augment significatiu de l'espai urbanitzable en moltes ciutats. Amb aquesta mesura, constructores com ACS, FCC o OHL incrementaran la seva xifra de negoci.

Últimas noticias