Sense acord per prorrogar els ERTOs malgrat la proposta dels agents socials

Els agents socials han plantejat prorrogar fins al 30 de setembre la regulació "íntegra" dels ERTOs existent actualment

Per

Bolsamania | 18 jun, 2020

Actualitzat : 16:37

La reunió que han celebrat aquesta tarda Govern i agents socials per continuar negociant la pròrroga dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTOs) més enllà del 30 de juny ha acabat sense acord i sense data per a una nova trobada, segons fonts de la negociació.

Sindicats i patronal han presentat a l'Executiu una proposta conjunta, consistent a prorrogar els ERTOs fins al 30 de setembre, en els mateixos termes que en l'actualitat, però el Govern no l'ha acceptada, segons han explicat a Europa Press fonts de la negociació.

La secretària d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha precisat que l'Executiu es nega a mantenir la figura de l'ERTO de força major total i, per tant, a continuar exonerant les empreses de la totalitat de les cotitzacions. "Hem debatut durant quatre hores, però no hi ha hagut cap punt de trobada ni proposta alternativa per part del Govern", ha assenyalat Vicente, que en tot cas ha apuntat que existeix disponibilitat dels agents socials per continuar negociant, si l'Executiu els presenta una proposta en aquesta línia o una altra de diferent.

Per part seva, el secretari de Política Sindical d'UGT, Gonzalo Pino, ha explicat a Europa Press que els agents socials han decidit presentar una proposta conjunta a la negociació "perquè no estaven d'acord" amb la proposta que els va fer el dilluns el Govern i amb la qual s'intenta "resoldre d'una vegada" la pròrroga dels ERTOs. Pino ha indicat que a mesura que els ERTOs de força major es vagin convertint en ERTOs per causes objectives (econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció) es podria fer un "transvasament" de les exempcions de cotitzacions dels primers als segons. "Si als ERTOs per causes objectives els posem la mateixa exoneració o semblant que als ERTOs de força major, protegirem millor l'ocupació", ha precisat.

El Ministeri de Treball considera que, en la nova normalitat, sense estar vigent l'estat d'alarma, no té sentit mantenir l'ERTO de força major total, però sí el parcial, i en aquesta línia anava la seva proposta del dilluns. Fonts del Departament que dirigeix Yolanda Díaz han indicat a Europa Press que confien en el diàleg social i que esperen arribar a un acord per prorrogar els ERTOs.

En cas que no sigui possible aquest acord, la secretària d'Acció Sindical de CCOO ha deixat clar que la Comissió de Seguiment dels ERTOs haurà fet la seva feina, intentar cercar consensos, però si no ho aconsegueix, aleshores serà el Govern el que hagi de decidir en quines condicions vol prorrogar els ERTOs.

Dilluns passat, Govern, CCOO, UGT, CEOE i Cepyme també van mantenir una llarga reunió per discutir l'extensió dels ERTOs associats a la crisi sanitària, sense arribar tampoc a un acord; no obstant això, sí que es van emplaçar a una nova reunió avui, que també ha finalitzat sense èxit.

En aquella reunió del dilluns es va discutir una proposta de l'Executiu perquè els ERTOs es prolonguessin fins al 30 de setembre, però amb una rebaixa de les exoneracions empresarials actualment existents, i l'extensió, també fins al 30 de setembre, de la penalització dels acomiadaments per causes objectives i del Pla 'Mecuida', que permet als treballadors reduir o adaptar la seva jornada laboral si tenen menors, persones grans o dependents al seu càrrec.

LA PROPOSTA DELS AGENTS SOCIALS

Sindicats i empresaris assenyalen a la seva proposta conjunta la necessitat de mantenir el Reial decret de 8 de maig, de mesures socials en defensa de l'ocupació, segons el qual els ERTOs s'ampliaven fins al 30 de juny, i que va ser fruit del diàleg social amb el Govern.

"Es tracta de mesures que han demostrat la seva eficàcia i adequació per donar resposta a l'impacte econòmic i social generat per la crisi sanitària de la Covid-19 amb vista a salvaguardar l'ocupació, protegir les persones treballadores, i dotar d'instruments a les empreses per a una gestió dinàmica de la crisi", afirmen els agents socials a la seva proposta, a la qual ha tingut accés Europa Press.

CCOO, UGT, CEOE i Cepyme defensen que el pròxim escenari que es presenta de nova normalitat "requereix igualment de mesures laborals i de seguretat social que permetin transitar tant a les empreses com a les persones treballadores amb garanties de certesa i seguretat jurídica".

En aquest sentit, asseguren que aquests objectius es compliran amb la continuïtat de les mesures del citat decret, per la qual cosa demanen al Govern que el prorrogui fins al 30 de setembre de 2020, respectant aquelles altres vigències que s'hi estableixen, i que superen aquesta data.

Últimas noticias