Sánchez, disposat a tot per lligar uns PGE amb Cs i ERC en què s'hi juga la recuperació

Alguns analistes alerten que una nova pròrroga dels comptes de Montoro pot abocar a noves eleccions

Per

Bolsamania | 02 set, 2020

Amb el nou curs polític, arrenca el procés per aprovar el projecte de llei orgànica dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), uns comptes que són de summa importància, com el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha esforçat a reiterar, ja que el país s'hi juga la recuperació després de la pandèmia. A l'emergència sanitària i social derivada de la crisi s'hi afegeix la necessitat de plantejar a Brussel·les uns comptes públics el sostre de despesa dels quals acontenti l'Executiu comunitari i li garanteixi a Espanya la seva part del Fons de Recuperació -al voltant de 140.000 milions-, dels quals en bona part depèn per a tirar endavant els seus plans. Però Sánchez està lluny de comptar amb els 176 suports que necessita al Congrés.

Un fracàs i, per tant, una nova pròrroga dels comptes de l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, vigents des de 2018, seria un obstacñe de tal magnitud que abocaria l'Executiu de coalició PSOE-Podem a unes noves eleccions el 2021, auguren ja alguns analistes. No obstant això, fonts socialistes asseguren que la prioritat de Sánchez és esgotar la legislatura i recaptar el suport de com més grups parlamentaris millor al seu projecte pressupostari per projectar una imatge de confiança a l'eurozona i assegurar-se una remuntada de la crisi.

Per aquest motiu, els socialistes encaren les reunions amb els grups polítics apel·lant a la seva responsabilitat global davant els estralls de la pandèmia, “més enllà de finalitats partidistes”, tal com ha subratllat Sánchez en nombroses ocasions. Amb la voluntat de sumar els suports de la moció de censura, més els de Ciutadans, amb els qui ja va pactar algunes pròrrogues de l'estat d'alarma, el líder del Govern obre la ronda de contactes amb els partits amb sengles reunions amb el president del Partit Popular, Pablo Casado, i amb la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas.

La formació taronja ja s'ha posat de cara per alinear-se amb el Govern, tot i el veto que en teoria els hauria imposat Unidas Podemos. No obstant això, Sánchez ha volgut remarcar que els morats no han declarat línies vermelles contra el partit liberal, donant-se marge per a enfortir futurs pactes, mentre s'aconsegueix un acord de pressupostos dins del Govern, la primera reunió del qual ja s'ha celebrat aquest dimarts entre la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez.

Quant al PP, té molts menys problemes per tancar la porta a pactes amb el partit de Pablo Iglesias. Casado ha assegurat que assistirà a la reunió d'aquest dimecres amb el president del Govern, Pedro Sánchez, amb voluntat d'"escoltar" les seves propostes, però ha advertit que no negociarà els Pressupostos Generals de l'Estat si no trenca amb Podemos.

Conscient de la dificultat d'obtenir el suport dels populars i embarcat en la seva croada de no excloure ningú, Sánchez està disposat a fer concessions als independentistes. La marxa del expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, dóna aire als vuit diputats del PDeCAT perquè aconsegueixin acords amb els socialistes, però el principal escull són els 15 escons del partit d'Oriol Junqueras. Amb la finalitat d'atreure als republicans, s'ha mostrat disposat fins i tot a reunir la taula de negociació entre governs per abordar la qüestió catalana aquest mateix mes de setembre.

No obstant això, és poc probable que els partits catalans s'acontentin amb gestos, amb les eleccions autonòmiques a Catalunya previstes en plena negociació dels comptes estatals. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha deixat clar que ja s'escalfen motors de cara a les urnes i ha condicionat aquest dimarts la represa de la taula de diàleg entre Generalitat i Govern al fet que es pugui parlar del dret a l'autodeterminació i l'amnistia dels presos del 1-O.

Novembre és el mes que es perfila com el més probable perquè els catalans celebrin els seus comicis després de la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Això deixa la campanya electoral en plena coincidència amb el calendari dels pressupostos. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha de presentar l'avantprojecte dels comptes públics abans del 30 de setembre i els objectius d'estabilitat han d'enviar-se a Brussel·les abans del 15 d'octubre, que és quan els Estats han de presentar els seus respectius plans pressupostaris.

Últimas noticias