Sánchez, després de l'ultimàtum de Torra: entre convocar eleccions o reconduir la situació

Segons alguns mitjans, no hi haurà reunió a la Generalitat a l'octubre

Per

Bolsamania | 03 oct, 2018

Actualitzat : 12:13

La nova escalada de tensions entre l'Estat i la Generalitat ha deixat el Govern de Pedro Sánchez a la incòmoda posició d'acceptar el pols independentista o convocar eleccions. L'amenaça del president del Govern català, Quim Torra, de retirar els seus suports si no es convoca un referèndum abans de novembre ha deixat l'operació diàleg amb les institucions catalanes en molt mal estat i alguns mitjans apunten que Sánchez estaria valorant convocar eleccions al març.

Després de la polèmica desfermada per Torra quan va donar suport a l'acció dels Comitès de Defensa de la República, durant els actes del referèndum independentista de l'1-O, els partits de l'oposició van començar a pressionar el Govern perquè apliqui d'una vegada per totes l’article 155 de la Constitució. La resposta de l'Executiu va arribar aquest dimarts, en forma de reprimenda al líder català. Primer, mitjançant un comunicat de Moncloa i, després, el mateix Sánchez en una piulada, van tornar a apel·lar al diàleg.

Però la resposta de Torra va ser la d'elevar les seves apostes. Des del Parlament de Catalunya ha reclamat un nou referèndum d'autodeterminació a l'Executiu socialista abans d'un mes o, en cas contrari, els partits sobiranistes retiraran el seu suport al Govern, cosa que abocarà Sánchez a convocar eleccions. Des de 'L'Independent' apunten que l'entorn presidencial ja valora aquesta possibilitat i situen com hipotètica data dels comicis el mes de març. Expliquen que també sospesen aprofitar l'estirada electoral que els auguren les enquestes.

Des del Govern, la resposta va ser contundent: "El president de la Generalitat no ha d'esperar el novembre per rebre una resposta", ha precisat la portaveu del Govern i ministra d'Educació, Isabel Celaá, per tot seguit deixar clar que la resposta de l'Executiu és "autogovern i convivència" davant de la independència. D'altra banda, va assegurar que l'Executiu de Pedro Sánchez "no aplicarà l'article 155 (de la Constitució) mentre no hi hagi raons evidents per aplicar-lo, cosa que no s'ha produït".

NO HI HAURÀ FOTO A LA GENERALITAT

D'altra banda, publica 'El Confidencial', que l'escalada del conflicte institucional amb la comunitat autònoma se n’ha anat en orris les negociacions d'alt nivell entre Torra i Sánchez. És a dir, la reunió prevista per a l'octubre a la Generalitat no tindrà lloc, per ara, encara que seguiran les converses entre conselleries i ministeris per desbloquejar la situació política a la comunitat.

Aquest mitjà també assenyala que l'executiu manté la voluntat de diàleg amb l'executiu català i espera reconduir la tensió amb el Govern.

Mentrestant, la sintonia entre els presidents del PP i de Ciutadans és màxima sobre una nova intervenció de la Generalitat. El grup parlamentari taronja ha registrat aquest mateix dimarts una proposició no de llei (PNL) sobre l'aplicació d'un nou 155 a Catalunya que es votarà d'aquí a dos setmanes, després del pont d'octubre.

Per part dels populars, ha ofert al president del Govern la majoria que els populars tenen al Senat "per si tem desgast". En una entrevista a Intereconomía, recollida per Europa Press, Casado ha assegurat que hi ha motius "més que sobres" per intervenir l'autonomia, cessar l'actual govern de Quim Torra i convocar eleccions. Segons el líder dels populars, l'article 155 hauria d'aplicar de forma indefinida i no de manera instrumental per accelerar una convocatòria electoral, com va passar el 2017. A més, Casado ha advocat per intervenir els mitjans de comunicació i la policia autonòmica.

"Cal fer-ho ara com ho va fer Tony Blair a Escòcia o a Ulster", ha insistit.

MÉS REACCIONS

Aquest dimecres han seguit degotant les reaccions al nou pols llançat per Torra. La més remarcable ha arribat d'ERC, que ha admès que "concretament" no coneixia l'ultimàtum de Torra a Sánchez, però assegura que ho comparteix. Des de Podem, el seu portaveu al Congrés, Ione Belarra, ha avisat aquest dimecres al president de la Generalitat, Quim Torra, que "s'equivoca" en llançar "declaracions incendiàries", com el seu ultimàtum al Govern. Així mateix, ha lloat la resposta de l'Executiu d'apostar per "evitar la polèmica" i "frenar" aquesta "onada de declaracions incendiàries".

Des del Govern, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha afirmat aquest dimecres que ella no sap "qui representava" el president de la Generalitat, Quim Torra, quan dimarts va donar un ultimàtum a l'Executiu de Pedro Sánchez, amenaçant amb retirar-li el suport si en un mes no presenta una proposta de referèndum d'autodeterminació per a Catalunya.

Durant els esmorzars informatius d'Europa Press, Batet ha assenyalat que Torra "era molt conscient" que estava plantejant una cosa que s'ha rebutjat "múltiples vegades" al passat. Per això, aquesta amenaça de Torra va durar tot just unes hores, perquè va ser immediatament rebutjat pel Govern de Sánchez.

Últimas noticias