Sánchez defensa l'amnistia "perfectament legal", anuncia transport gratuït i estén la rebaixa de l'IVA

A la primera jornada del debat d'investidura amb prou suports per tornar a ser president

Per

Bolsamania | 15 nov, 2023

Primera jornada del debat de recerca. Arriba al torn per al president del Govern en funcions i candidat, Pedro Sánchez, que ha obert la sessió amb una primera intervenció, sense límit de temps, durant la qual ha intentat exposar els seus compromisos de cara a la legislatura i ha defensat la controvertida llei d'amnistia.

Després d'aquestes primeres paraules de Sánchez, la cara a cara amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ja serà a la tarda. Darrere seu, arribarà el torn per a Santiago Abascal i Yolanda Díaz.

A diferència del fallit intent d'investidura de Feijóo a finals de setembre, Sánchez té lligats els suficients suports per aconseguir tornar a ser investit president del Govern. Després de mesos de negociacions amb la resta de partits, el PSOE s'assegura 179 vots a favor, per sobre de la majoria absoluta necessària en una primera votació que se situa als 176.

Així, votaran amb un , a més dels socialistes, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i Coalició Canària, mentre que PP, Vox i UPN emetran el seu 'no'.

DISCURS CONTRA LES DRETES

Les primeres paraules de Sánchez aquest dimecres s'han referit a les manifestacions d'aquests darrers dies: "A tots els que han exercit aquest dret de manera pacífica, els vull traslladar el meu respecte i reconeixement". També ha fet un al·legat a la Constitució. "Avui i demà escoltarem els 25 milions que van votar el 23-J en unes eleccions constitucionals, convocades i celebrades de forma constitucional i a l'empara de les regles de la Constitució espanyola. N'acatarem les regles".

El candidat s'ha mostrat contrari a les idees dels partits de la dreta, destacant les diferències a l'hora d'afrontar el present i el futur en comparació amb l'esquerra. "El que xoquen són dues maneres diferents d'entendre la societat i, també, d'afrontar el present i el futur d'Espanya". "Cal triar si secundem els profetes de l'odi que volen tancar les dones a la cuina, les persones LGTBI als armaris i els migrants en camps de refugiats".

Segons ha expressat, "l'opció reaccionària promet un il·lusori retorn a un passat mitificat i fals. Assenyalen culpables i no ofereixen solucions". "Les idees d'extrema dreta acaben per parasitar els partits de dreta". Després d'això, Sánchez s'ha dedicat a enumerar les mesures aprovades per governs del PP en coalició amb Vox, fet que ha provocat diverses interrupcions del discurs i tocs d'atenció per part de la presidenta del Congrés, Francina Armengol.

"Ens toca triar camí", ha continuat Sánchez: "O bé obrim la porta a aquest moviment o el frenem en sec erigint un mur de democràcia, convivència i tolerància". "Mentre jo sigui president del Govern, totes les forces de l'Estat es dedicaran a defensar els valors democràtics i les llibertats i els drets dels espanyols".

COMPROMISOS DE LEGISLATURA

Seguidament, el candidat a la investidura ha assenyalat els compromisos de govern de cara a aquests propers quatre anys. La "meta serà que el poder adquisitiu dels espanyols torni a créixer".

Entre les mesures, ha destacat que s'estendrà la baixada de l'IVA dels aliments fins al juny del 2024 i, des del gener, el transport públic serà gratuït per a menors, joves i aturats. A més, s'apujarà el llindar de renda mitjana per a la congelació de quota d'hipoteques i l'ampliació d'amortització als 38.000 euros.

També ha anunciat que durant aquesta legislatura hi haurà un nou Estatut dels Treballadors, impulsant la reducció de la jornada laboral a les 37,5 hores, se seguiran revalorant les pensions d'acord amb la inflació, es posarà en marxa un pla amb les CA per reduir dràsticament les llistes d'espera, es fixarà un màxim de 30 dies per a la recepció de prestacions com l'ajuda a la dependència i se simplificaran els requisits per sol·licitar l'Ingrés Mínim Vital perquè més llars puguin cobrar-lo i els nostres nivells de desigualtat i pobresa puguin seguir baixant".

En matèria d'habitatge, s'augmentarà el bo per al lloguer, hi haurà una línia d'avals per cobrir fins al 20% de la hipoteca i s'hi habilitaran 183.000 habitatges públics per a lloguer assequible. D'altra banda, es garantirà per llei que tots els municipis tinguin els serveis mínims a menys de 30 minuts "perquè ningú no hagi d'abandonar la seva terra".

AMNISTIA: "DIÀLEG, PERDÓ I ENTENIMENT"

Ha estat més d'una hora després de començar la seva intervenció quan Sánchez ha començat a fer referència a la qüestió de Catalunya i la llei d'amnistia deixant clar que el futur govern aposta per "impulsar la convivència i el perdó": "Garantirem la unitat d'Espanya per mitjà del diàleg, el perdó i l'enteniment".

"La recepta del PP ens va portar a la crisi institucional més gran de la nostra història, nosaltres apostem pel retrobament enfront de la venjança". "Què prefereixen els ciutadans, la Catalunya del 2017 o la del 2023", ha llançat Sánchez com a pregunta. "La convivència ha tornat al carrer. Potser ells interpreten que la convivència era veure cremar Barcelona el 2019 o el 2017 quan governava el PP".

En aquest sentit, ha explicat que es concedirà una amnistia a les persones encausades en el procés. "Les circumstàncies són les que són i toca fer de la necessitat virtut". Ha defensat que "és perfectament legal, d'acord amb la Constitució", "s'aplica a altres països en democràcies consolidada" i és una "mesura de gràcia ens pot ajudar a superar la fractura que es va obrir l'1 d'octubre del 2017", que "ens ajudi a superar una crisi de la qual ningú no pot estar orgullós i millorar la convivència del nostre país".

Però "sabem que a les dretes reaccionàries l'amnistia els importa més aviat poc", ha assegurat el candidat a president del Govern, tot continuant que "el problema amb el PP i Vox no és l'amnistia, és que no accepten el resultat del 23J" .

Sánchez ha conclòs el seu discurs dient: "Jo crec a Espanya, crec als nostres ciutadans, a l'enorme i gran potencial del nostre país". "Espanya és un país formidable i estic convençut que encara serà millor. A aquest propòsit vull consagrar-me en cos i ànima els propers quatre anys i per això els demano que amb el seu vot m'atorguin la seva confiança", ha finalitzat.

Últimas noticias