Sánchez avançarà les eleccions si els independentistes tornen a tensar la corda

El president del Govern reconeix, a Reuters, que la legislatura acabarà si els sobiranistes prioritzen el conflicte

Per

Europa Press | 28 set, 2018

Si fa tan sols dos dies el president del Govern, Pedro Sánchez, assegurava a Nova York, en el marc de l'Assemblea de Nacions Unides, que tenia com a objectiu mantenir-se en el càrrec fins al 2020, traient pit de la seva fortalesa parlamentària, en declaracions a Reuters ha tornat a posar sobre la taula l'avançament electoral. I ho ha supeditat a com es desenvolupi la seva relació amb els independentistes: si tensen la corda, convocarà eleccions.

Durant una entrevista amb l'agència de notícies, ha reconegut que la legislatura acabarà si els sobiranistes prioritzen el conflicte. A més, ha afirmat aquest dijous (matinada de divendres a Espanya) davant l'Assemblea General de l'ONU que el moment actual, amb els seus "desafiaments globals", "no requereix missatges nacionalistes ni missatges excloents", sinó de "forjar un nou lideratge cooperatiu des de la voluntat, no només d'escoltar l'altre, sinó d'entendre el per què de les seves raons".

Si el 2017, en vigílies del referèndum independentista de l'1-O, el llavors ministre popular Alfonso Dastis va posar el focus del seu discurs a defensar les regles del joc democràtic, Sánchez ha convertit la seva primera intervenció davant l'Assemblea en una defensa del multilateralisme, del "valor de l'acord i del diàleg" i també d'una "agenda del canvi" davant els desafiaments.

No obstant això, no ha fet al·lusió expressa a la política domèstica, sinó més aviat als reptes internacionals als quals, segons ha dit Espanya encara "des de l'esperança de l'acció comuna davant dels que infonen temor i incertesa". Això si, ha dit en dues ocasions que Espanya "és una democràcia plena".

Així, ha cridat a assumir "amb un profund sentit de l'empatia que ningú, per si sol, té el monopoli de la raó" i a ser conscients que calen lideratges "capaços de construir consensos i forjar acords, de trobar solucions aprofitant sinergies".

A més, ha discrepat dels que aposten per "la tornada a la falsa calma de les fronteres i la renúncia a l'acció col·lectiva" com a "única recepta", i ha avisat: "ja sabem cap a on condueixen aquestes idees".

Ell, per la seva banda, s'ha mostrat orgullós de la societat espanyola "que no s'ha deixat radicalitzar a la calor d'un discurs xenòfob i basat en la cultura de la por al diferent", fins i tot després d'haver patit "els embats de la crisi econòmica com pocs estats a Europa".

Sánchez ha intervingut a final de la tercera jornada de l'Assemblea General, durant una sessió presidida per l'ambaixador espanyol davant l'ONU, Agustín Santos, que és vicepresident de l'Assemblea, després de la primera ministra de Bangla Desh.

El cap de l'Executiu ha començat el seu discurs amb un reconeixement que l'actual presidenta de l'Assemblea, María Fernanda Espinosa, és una dona llatinoamericana, la qual cosa li ha servit per destacar que "aquest és el temps de les dones" i que ell és "un polític feminista".

Després de recalcar que el seu Govern pretén "liderar des de l'exemple" amb un 60 per cent de dones, Sánchez ha apostat per un "full de ruta global per erradicar totes les discriminacions que encara pateix la dona, ja es digui violència de gènere, tracta de dones o mutilació genital".

Últimas noticias