Rajoy es reuneix aquest dimarts amb May, en vigílies que la UE decideixi si passar a la segona fase del Brexit
El negociador cap de la UE visitarà Espanya el dia 7 i es reunirà amb la vicepresidenta del Govern
- "Malgrat tots els esforços i els avenços significatius que nosaltres i els nostres equips han fet durant els dies passats, avui no ha estat possible aconseguir un acord complet", ha informat Juncker
- En castellano: Rajoy se reúne este martes con May, en vísperas de que la UE decida si pasar a la segunda fase del Brexit
El president del Govern, Mariano Rajoy, viatjarà aquest dimarts a Londres per reunir-se amb la primera ministra britànica, Theresa May, només 10 dies abans que es reuneixi el Consell Europeu i decideixi si autoritza l'inici de la segona fase de les negociacions per al Brexit.
Aquesta trobada es produeix un dia després que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la 'premier' no hagin aconseguit tancar un acord sobre les bases de divorci del Brexit, però han assegurat que segueix sent possible tancar-lo abans de la cimera europea i confien en aconseguir-ho.
"Malgrat tots els esforços i els avenços significatius que nosaltres i els nostres equips han fet als dies passats, avui no ha estat possible aconseguir un acord complet", ha informat Juncker aquest dilluns en una roda de premsa al costat de May, oferta després del dinar que els dos han mantingut a Brussel·les.
UN DIA DESPRÉS DE LA REUNIÓ ENTRE MAY I JUNCKER
Per tant, Rajoy serà el primer cap de Govern europeu que veurà May a Downing Street després que aquesta es reunís amb Juncker i amb el del Consell, Donald Tusk, per buscar, sense èxit, una fórmula perquè el Brexit no suposi tornar a una 'frontera dura' entre Irlanda i Irlanda del Nord.
Durant els últims dies ja estava clar que aquest anava a ser l'últim escull perquè els 27 decideixin passar de la primera fase de les negociacions --les condicions del divorci-- a la segona --la relació futura--.
Els mitjans britànics han donat per fet un principi d'acord sobre la 'factura' que haurà de pagar Londres per anar-se'n: entre 45.000 i 55.000 milions d'euros. Pel que fa als drets dels ciutadans, el Govern espanyol veu proper l'acord a falta d'alguns detalls.
INTERESSATS EN UN BON ACORD
Segons la Moncloa, a causa de la la proximitat de la trobada bilateral de Rajoy i May amb la reunió ordinària del Consell Europeu dels dies 14 i 15 de desembre, és previsible que les discussions se centrin en aquesta cimera europea, que té "especial importància, ja que podria constatar el progrés suficient en la primera fase de les negociacions del Brexit".
L'Executiu de Mariano Rajoy és un dels més interessats que s'aconsegueixi un bon acord, perquè les relacions entre els dos països són estretíssims i el comerç bilateral ha anat augmentant gradualment als últims anys. El 2016, les exportacions espanyoles al Regne Unit van ascendir a 19.153.000, mentre que les importacions van ser d’11.184.000, resultant un saldo de la balança bilateral favorable a Espanya.
Des del punt de vista de la inversió, el Regne Unit és el principal destí inversor, amb un estoc el 2015 de 82.007.000 i el segon inversor a Espanya, amb un estoc de 44.620 milions. A més, gairebé 18 milions de turistes britànics van visitar Espanya el 2016, xifra que va suposar un creixement del 12,4% respecte a l'any anterior.
A això s’hi sumen els 300.000 britànics que viuen oficialment a Espanya i els 130.000 espanyols registrats allà, entre ells 5.000 científics.
Als dos països els interessa, per exemple, negociar un acord aeri que no deixi "a terra" els avions d'IAG (resultant de la fusió de British Airways i Iberia) quan el Regne Unit deixi de formar part de l'espai aeri europeu, tal com assenyalava, gràficament, el ministre d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, en una conferència recent.
"De cara als propers mesos, hi ha molts assumptes que ens agradaria tractar, com l'automoció, l'agricultura, l'aviació. I el resultat final volem que sigui un acord que funcioni per a tots", escriu aquest dilluns a 'El Mundo' l’ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley.
Als governs autonòmics els preocupa l'impacte del Brexit en el turisme, en les exportacions i en els ciutadans. A més de l'accés a la sanitat o l'ocupació, hi ha el fet que, o se signa un acord bilateral, o els britànics perdran el dret a votar i ser votats en més eleccions municipals el 29 de març de 2019, dos mesos abans de la següent cita electoral.
El que no estarà a l'agenda, segons va avançar el passat divendres el ministre portaveu, Iñigo Méndez de Vigo, és el futur de Gibraltar. Segons ha dit, la Comissió Europea ja va deixar "meridianament clar" que el Penyal sortirà de la UE amb el Regne Unit i que els acords que s'assoleixin amb Londres només s'aplicaran en la colònia si així ho acorden abans el Regne Unit i Espanya.
ALTRES ASSUMPTES DE POLÍTICA INTERNACIONAL
A més, aquest dijous 7 de desembre està previst que el negociador cap de la Unió Europea, el francès Michel Barnier, realitzi una visita de treball a Madrid per reunir-se amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, segons ha avançat la Moncloa.
A part de parlar del Brexit, està previst que Rajoy i May analitzin els resultats de la cimera social de Göteborg celebrada el passat 17 de novembre, assumptes de política internacional com la situació a Rússia, Ucraïna i Veneçuela, i qüestions de l'agenda bilateral com les relacions en matèria de turisme, comerç i inversió, segons ha informat l’Executiu.
Des del punt de vista de la política nacional, Rajoy viatja a Londres a l'inici d'una campanya electoral, la de les eleccions del 21 de desembre a Catalunya, a les quals vol bolcar-se. Just aquest dilluns l'enquesta preelectoral del CIS ha pronosticat que els partits independentistes perdran la majoria absoluta.