Què pot sortir malament? Els riscos de la cimera Donald Trump - Kim Jong-un
Els analistes no descarten cap escenari per a la trobada d'aquesta matinada
Actualitzat : 17:31
Els Estats Units i Corea del Nord s'asseuran aquest dimarts els seus líders a la mateixa taula per primera vegada en setanta anys. Donald Trump i Kim Jong-un es trobaran a Singapur a les 3:00 del matí, hora espanyola, per seguir perfilant la seva futura relació i la desnuclearització del nord de la península.
Una trobada que no ha estat exempt de dificultats per concretar-se i que podria escriure un acord històric entre les dues nacions, per al qual els experts no donen per descartat cap resultat. Des de la signatura d'un pla per acabar amb l'activitat nuclear de Corea del Nord, fins a una escalada de les tensions que acabi per dinamitar la relació entre els dos. Tot és possible.
El líder nord-coreà no desmantellarà el seu programa gratis, protecció i una relaxació de les tensions comercials seran part de la 'contraoferta' de Kim Jong-un. A més, la Llei de Defensa Nacional nord-americana permet al seu president reduir fins a 22.000 el nombre de tropes desplegades a la regió sud de la península, un altre incentiu immediat i més tangible que podria acabar convèncer el líder nord-coreà.
No obstant això, Trump no ha d’esgotar totes les seves cartes durant aquesta primera reunió, afirma Stephan Haggard, professor de la Universitat de Califòrnia, en unes declaracions a Bloomberg. D'aquesta manera, Corea del Nord sortiria beneficiada de manera immediata mentre retira gradualment el seu programa nuclear, assegura el professor. Cosa que podria convertir-se en un problema per al president nord-americà si en un futur Kim Jong-un torna a demanar incentius.
D'altra banda, els mecanismes d'inspecció i comprovació de les activitats a Corea del Nord no són trivials per a un país tan hermètic, de manera que la consecució de qualsevol acord s'estendrà, presumiblement, més enllà del mandat de Donald Trump (2025, si aconsegueix guanyar la reelecció). Kim no comparteix el mateix problema. Per això, caldria confiar en un pensament continuista del futur president per acabar per completar el programa de desnuclearització.
Finalment, cada vegada són més els analistes que apunten com de difícil serà per als EUA convèncer la Xina i Corea del Sud perquè mantinguin les seves sancions enfront del règim. "Hi ha aquest entusiasme per integrar Corea del Nord i em temo que serà molt complicat mantenir-los al nostre ritme per assegurar que les sancions no s'alleugen mentre el règim no prengui decisions concretes", ha declarat Patricia Kim, membre del Consell de Seguretat Nuclear dels EUA.
Per descomptat, hi ha la possibilitat que les converses no fructifiquin. De fet, Donald Trump únicament ha mostrat una genuïna capacitat de guanyar-se enemistats internacionals durant el seu any i mig al capdavant de la Casa Blanca, amb un major apetit per enderrocar acords, que per perseguir-los. Una estratègia que pot funcionar amb la resta, sens dubte, però que en aquest cas no és factible. Ara ha de tractar de congeniar amb el seu homòleg nord-coreà.