PP i Cs tomben l'esmena del PSOE per aprovar els Pressupostos

La Mesa del Congrés accepta els recursos contra la seva tramitació

Per

Bolsamania | 24 set, 2018

Actualitzat : 15:35

La Mesa del Congrés, on tenen majoria PP i Ciutadans, ha acordat aquest dilluns excloure l'esmena del PSOE per anul·lar el veto irrevocable del Senat al sostre de despesa a través d'una llei de mesures contra la violència masclista, una via que permetria assegurar l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

Tant el PP com Ciutadans havien presentat sengles recursos per demanar anul·lar aquesta esmena en considerar-la un "frau" del president del Govern, Pedro Sánchez, ja que es referia a un assumpte aliè a l'objecte de la proposició de llei, en què, a més, recordaven que ja està en tramitació una iniciativa legislativa específica sobre el veto del Senat a l’objectiu de dèficit. Aquests recursos han estat acceptats per la Mesa, cosa que automàticament suposa el bloqueig de la tramitació de l'esmena.

Tant el PP com Ciutadans consideren aquesta drecera com "frau" del president del Govern, Pedro Sánchez

PSOE i Units Podem han protestat i han al·legat que la Mesa del Congrés no té competències per corregir la Taula de la Comissió de Justícia, on els socialistes tenen la majoria i que ja havia acceptat tramitar la controvertida esmena. No obstant això, la Mesa del Congrés, amb els vots de PP i Ciutadans, ha decidit corregir la Taula de la Comissió de Justícia i ha tret de la tramitació l'esmentada esmena.

Tal com ha justificat la presidenta del Congrés i de la Mesa, Ana Pator, en una roda de premsa després de la reunió, "estem davant d'una situació inèdita, en la qual hi ha dos textos idèntics, i dic idèntics, que s’estan tramitant a la vegada, cosa que obre la possibilitat d'arribar a resultats contradictoris, i això provocaria inseguretat jurídica". No obstant això, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha acusat el PP i Ciutadans "segrestar la voluntat del Parlament i de la sobirania popular" impedint que es pugui complir amb la tramitació d'uns nous comptes públics, i ha advertit que, tot i aquesta "pinça", es manté el full de ruta d'aprovar uns nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) pel 2019 a finals de novembre o principis de desembre i, com a pas previ, es remetrà a Brussel·les a mitjans d'octubre el pla pressupostari.

El vicesecretari general del PP, Javier Maroto, ha dit en una entrevista a La Sexta que fins ara "ningú havia intentat" tirar endavant una esmena d'aquestes característiques "sense avisar, a les fosques", i al seu judici el que ha fet el PSOE " mostra com són les seves idees i el respecte que té pel Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere". Tal com ha assenyalat, "el PP s'oposa a aquests Pressupostos perquè és moment de baixar impostos. Toca fer-ho després de tot l'esforç que han fet els espanyols durant la crisi", ha remarcat.

L'expectació al voltant de la reunió de la Taula del Congrés d'aquest dilluns era màxima, i no era per menys. La decisió que ha adoptat aquest òrgan després de gairebé dues hores de reunió posa en qüestió el tràmit per accelerar el canvi en la Llei d'Estabilitat, necessari si el Govern vol assegurar-se de forma ràpida l'aprovació dels Pressupostos. Ara tot s'ha complicat, i això que el PSOE ha intentat fins a l'últim moment que l'esmena seguís endavant.

Pastor ha dit en assabentar-se que els socialistes havien plantejat promoure la seva reprovació si facilitava que la Taula tumbés la seva esmena per evitar el veto irreversible del Senat a l’objectiu de dèficit, que l'òrgan de govern de la Cambra "no admet pressions". "Aquest és un òrgan constitucional, la Mesa no permet i no admet les pressions", ha asseverat abans de la reunió de la Taula del Congrés.

ACCELERAR ELS PGE

El Govern es troba ara amb una nova pedra al camí, i només li queda esperar que arribi el moment de votar la proposició de llei específica per canviar la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que planteja anul·lar el veto irreversible que pot imposar el Senat, on el PP té majoria, a l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa.

El PSOE ja va intentar que aquesta proposició de llei, que va presentar l'agost al costat d’Units Podem, ERC i Compromís, fora tramitada de forma exprés, però PP i Ciutadans van unir forces a la Mesa del Congrés, on sumen majoria, i van impedir que se li donés tràmit pel procediment d'urgència i en lectura única, és a dir, reduir tots els terminis a la meitat, i solucionar la seva discussió durant un únic debat en el Ple del Congrés.

Units Podem està disposat a portar al Tribunal Constitucional la decisió de la Mesa del Congrés

Davant d'aquesta decisió PSOE, Units Podem, ERC i també el PNB van recórrer demanant a la Mesa que reconsiderés la seva decisió després d'escoltar la Junta de Portaveus, on són majoria els grups partidaris d'aquesta tramitació ràpida. La Mesa del Congrés encara té pendent determinar si atén o no aquest recurs de reconsideració encara que els de Pablo Iglesias no tenen previst esperar.

De fet, Units Podem està disposat a portar al Tribunal Constitucional la decisió de la Mesa del Congrés de tombar l'esmena del PSOE. Així ho ha avançat, segons recull Europa Press, la vicepresidenta quarta del Congrés i diputada de la confederació, Gloria Elizo, a la sortida de la reunió que ha mantingut aquest dilluns l'òrgan de govern de la Cambra.

Elizo ha subratllat que el seu grup parlamentari estudiarà la possibilitat de recórrer a l'Alt Tribunal una decisió per la qual, ha dit, "no té capacitat legislativa". I és que, segons ha apuntat, "no existeix procediment legal" perquè la Mesa del Congrés corregeixi la Taula de la Comissió de Justícia, on els socialistes tenen la majoria i ja van acceptar la setmana passada tramitar la controvertida esmena. "No existeix procediment legal que permeti cap tipus de doble instància al qual ja va dir la Comissió de Justícia", ha insistit.

Últimas noticias