Pedro Sánchez es queda i treballarà "amb més força si és possible" com a president del Govern
Tot i els atacs a la seva dona Begoña Gómez, es manté al càrrec després del suport rebut
Fi al misteri. Pedro Sánchez ha anunciat aquest dilluns, mitjançant una declaració institucional, la seva decisió de seguir com a president del Govern. Després de cinc dies d'incertesa, i silenci total, el cap de l'Executiu per fi ha fet conèixer que seguirà al capdavant d'Espanya i com a inquilí del Palau de la Moncloa. I ho farà "amb més força si és possible".
El socialista primer ha comunicat la seva decisió al Rei, amb qui s'ha reunit a primera hora del matí, després de cinc dies de reflexió en què ha arribat a la conclusió que s'ha de mantenir al capdavant del Govern, malgrat els atacs constants que està rebent la família "des de fa 10 anys", i que s'han intensificat d'un temps ençà, especialment contra la seva dona Begoña Gómez.
"He decidit seguir, seguir amb més força, si és possible, al capdavant de la presidència del Govern", ha dit Sánchez, que ha advertit que això "no és un punt i seguit, sinó un punt i a part". "Us ho garanteixo", ha dit contundent. I és que creu que per això cal que hi hagi un veritable canvi a la societat per acabar amb el "fang" que està enfangant la política.
Com ha dit, "assumeixo davant vostre el meu compromís de treballar sense descans, amb fermesa i serenitat per la regeneració i per l'avenç i consolidació de la nostra democràcia", però "només hi ha una manera de revertir aquesta situació", i és que la majoria social "es mobilitzi en una aposta per la dignitat i el sentit comú, posant fre a la política de la vergonya que fa massa temps que estem patint".
"Això no va del destí d'un dirigent en particular, això és el menys important. Es tracta de decidir quin tipus de societat volem ser", ha continuat el socialista, que opina que Espanya "necessita fer aquesta reflexió col·lectiva", una reflexió "que obri pas a la neteja, a la regeneració, al joc net".
I és que considera que "fa massa temps que permeten que el fang colonitzi la vida pública, contaminant-nos de pràctiques tòxiques", ha afirmat. "Apel·lo a la consciència col·lectiva de la societat espanyola", que ha aconseguit "passar de ser un país fosc a referent internacional de llibertat, democràcia, progrés i convivència".
"Demano que tornem a ser exemple" en aquest assumpte, perquè "els mals que ens afligeixen no son exclusius d'Espanya", ha dit en referència a l'ascens a tot Europa de la ultradreta, a la qual ha definit, encara que sense esmentar-la directament, com "un moviment que aspira a imposar la seva agenda regressiva i d'odi". "Mostrem al món com es defensa la democràcia. Posem fi a aquest fang de l'única manera possible, mitjançant el rebuig col·lectiu, serè, democràtic, més enllà de les sigles i la ideologia" a tot el que passa.
EL SUPORT HA ESTAT CLAU
Dimecres passat, Sánchez va anunciar a través d'una carta a la ciutadania que va penjar al seu perfil personal d'X (abans Twitter) que es prendria uns dies per pensar sobre el seu futur. Ho va fer després que un jutjat admetés la denúncia de Manos Limpias contra la seva dona, a qui va defensar de l'"assetjament i enderrocament" que estava patint per part de mitjans i organitzacions d'ultradreta.
En tot aquest temps Sánchez no ha donat cap pista sobre el que podria passar aquest dilluns, tot i que finalment ha decidit mantenir-se com a president del govern espanyol. Ha estat clau, com ell mateix ha dit, el suport que ha rebut dels membres del seu gabinet, de dirigents socialistes destacats i també de la militància del PSOE. I és que, com ha assenyalat, tot ha estat “gràcies a aquesta mobilització, que ha influït en la meva decisió”.
Cal recordar que aquest dissabte, al Comitè Federal que va celebrar el PSOE al madrileny carrer Ferraz, diversos dirigents del partit, entre ells la mateixa la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, li van demanar que seguís com a president del Govern. Com també ho van fer els milers de militants que es van amuntegar a les portes de la seu per demanar-li que es quedés.
Però abans d'agrair tot el suport rebut, Sánchez ha estat clar en dir que hi ha coses que no val la pena. "Si tots acceptem com a societat que l'acció política permet l'atac indiscriminat a innocents, llavors no val la pena", ha apuntat, com tampoc el fet que les "mentides més grolleres substitueixin el debat basat en les evidències".
Sobretot, ha insistit, perquè "per molt alt que sigui, no hi ha honor que justifiqui el patiment dels que un més estima, que se'n destrueixi la dignitat sense el mínim fonament", ha dit en referència al seu càrrec de president i a les informacions en què s'ha vist embolicada la seva dona.
"La carta va poder desconcertar perquè no obeeix cap càlcul polític", ha apuntat també Sánchez, que ha reconegut que ha mostrat un sentiment que en política "no sol ser admissible": els seus dubtes. "Dol viure aquesta situació, no ho desitjo a ningú", ha afirmat, i és que "sigui quin sigui el nostre ofici, vivim en una societat on només s'ensenya a mantenir la marxa sigui com sigui". I ell creia que aquesta situació mereixia parar i reflexionar.
Com ha explicat, "hi ha vegades que l'única forma d'avançar és aturar-se, reflexionar, decidir amb claredat per on volem transitar", i això és el que ha fet. En qualsevol cas, ha apuntat que és hora d'un canvi, perquè "o diem prou o aquesta degradació de la vida pública" acabarà afectant greument Espanya.
Ha reconegut que ha decidit prendre's aquests dies "per motius personals", i ha incidit que "no és una qüestió ideològica, parlem de respecte, de dignitat. No té a veure amb el legítim debat entre opcions polítiques, sinó amb les regles del joc", ha insistit.
Perquè "si consentim que les boels deliberades dirigeixin el debat polític, si permetem que es torni a relegar el paper de la dona a l'àmbit domèstic, que la desraó es converteixi en rutina, haurem fet un mal irreparable a la democràcia".
Des del seu punt de vista, "exigir resistència incondicional és posar el focus sobre les víctimes i no als agressors", i creu que no s'ha de confondre "llibertat d'expressió amb llibertat de difamació". "Volem això per a Espanya?", s'ha preguntat Sánchez, que ha vaticinat que "aquesta campanya de descrèdit no pararà", perquè ell i la seva família ja fa 10 anys que "pateixen", però ha estat clar en dir que "podem amb ella".
Per això ha volgut "agrair les mostres de solidaritat i empatia que hem rebut" aquests dies, i que l'han portat precisament a decidir seguir com a president del Govern.