Macron guanya: el resultat "estalvia ansietat però evidencia la divisió de França"

Ha obtingut el 58,5% dels vots enfornt del 41,5% aconseguit per la ultradreta Le Pen

Per

Bolsamania | 25 abr, 2022

Actualitzat : 09:50

Emmanuel Macron ha guanyat les eleccions franceses amb el suport del 58,5% dels vots enfront del 41,5% aconseguit per la ultradretana Marine Le Pen. "El resultat estalvia als inversors l'ansietat que podria haver provocat un triomf de Le Pen. No obstant, també posa de manifest com n'està de dividida França", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Le Pen ha dit, a la seva compareixença aquest diumenge, que les seves dades són “una gran victòria” per al seu partit, fundat pel seu pare, Jean-Marie. De fet, es tracta de la millor dada històrica per a la ultradreta a França. En els comicis del 2017, quan els dos també es van enfrontar a la segona volta, Macron va obtenir un 66,1% dels suports mentre que Le Pen es va quedar amb el 33,9%.

"Quan Macron va ser elegit president el 2017, se'l va promocionar com la gran esperança per trencar el motlle anquilosat de les velles elits polítiques a França. Després d'haver supervisat cinc anys turbulents, les divisions han empitjorat, amb el president àmpliament percebut com a arrogant i distant, amb molts votants que ho consideren com l'opció menys dolenta en un marcat contrast amb com va ser rebut fa cinc anys", afegeix Michael Hewson.

"Ara no es tracta del vestit nou de l'emperador, sinó del mateix vestit vell i arrelat, amb un lleuger canvi d'imatge", conclou amb to crític el responsable d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Després d'haver aconseguit un segon mandat, amb un percentatge de vots més baix, Macron haurà d'intentar aconseguir una majoria a les eleccions a l'Assemblea Nacional, que se celebraran al juny.

La participació ha estat històricament baixa (72%), gairebé 3 punts percentuals menys que el 2017 i la més baixa per a una segona volta d'unes eleccions presidencials des del 1969; el percentatge de vots en blanc i nuls va assolir un rècord (8,5%).

La reelecció d'Emmanuel Macron era àmpliament esperada, tot i que els sondejos han estat molt volàtils a l'últim mes i ja s'anticipava que a la segona volta l'avantatge d'aquest enfront de Marine Le Pen seria ajustada. Els analistes havien mostrat la seva preocupació per un possible triomf de Le Pen, el potencial impacte del qual es comparava amb el Brexit o l'arribada de Donald Trump a la presidència dels EUA.

"VENTS EN CONTRA CADA VEGADA MAJORS"

Els experts de Danske Bank adverteixen que durant el seu segon mandat, Macron s'enfronta a "vents en contra cada vegada més grans", tant per l'economia com per la fragmentació política. "Amb només el 58,5% dels votants que li donen suport per a un segon mandat (enfront del 66% del 2017), ha de governar un país dividit i el mandat més feble podria dificultar que Macron segueixi endavant amb les seves ambicioses reformes dels sistemes de pensions, sanitat i educació", afegeixen.

El grau en què pugui aplicar els plans dependrà de les eleccions parlamentàries que se celebraran el 12 i el 19 de juny. "Si el seu partit i els seus aliats no aconsegueixen una majoria a l'Assemblea Nacional, això podria aplanar el camí per a un govern de 'cohabitació', en què el president i el primer ministre procedeixen de partits diferents, cosa que dificultarà, al nostre parer, abordar les vulnerabilitats fiscals i els reptes estructurals", reconeixen aquests analistes.

Últimas noticias