"La sensació que Argentina no és un carrer de sentit únic cap a l'esquerra serà positiu per a les accions"

Milei s'ha imposat a la segona volta de les eleccions presidencials d'aquest diumenge

Per

Bolsamania | 20 nov, 2023

L'ultraliberal Javier Milei ha guanyat les eleccions de l'Argentina en un gir dels esdeveniments, després de perdre a la primera volta contra el peronista Sergio Massa. Les enquestes i els resultats del mes d'octubre passat han estat sempre molt ajustats, tot i que el marge del triomf final de Milei (s'ha imposat amb gairebé el 56% de suports enfront d'una mica més del 44% per a Massa) ha estat molt per sobre del previst.

La borsa argentina està tancada, així que caldrà esperar fins demà per conèixer la seva reacció a aquest resultat, mentre que el peso argentí -que podria tenir els dies comptats sota el mandat de Milei, que aposta per la dolarització de l'economia- ha caigut encara més després del triomf de l'ultraliberal.

Milei advoca per canviar radicalment la política del país. A més de la dolarització, vol retallar dràsticament la despesa pública, acabar amb la “casta política”, tancar multitud de ministeris i també tancar el Banc Central de la República Argentina. Planeja impulsar la seva agenda de reformes immediatament, però la qüestió és que la governabilitat del país no serà fàcil, ja que no té suport al Congrés.

"La governabilitat serà el seu desafiament principal. (...) Per tant, esperem que (Milei) hagi de moderar la seva retòrica", afirma Eirini Tsekeridou, economista de Julius Baer.

En el seu discurs després del triomf, Milei va reiterar el compromís amb una sòlida agenda de reformes, centrada principalment en retallades de despeses materials, per evitar una crisi econòmica 'terminal', encara que no va esmentar la dolarització de l'economia ni l'eliminació del banc central. També planeja aturar les relacions amb la Xina i el Brasil, els principals socis comercials d'Argentina. No va proporcionar informació sobre qui formarà part del seu gabinet.

"La política internacional de Milei es pot resumir simplement com a pronord-americà i antixinesa, ja que no negocia amb comunistes"

"La política internacional de Milei es pot resumir simplement com a pronord-americà i antixinesa, ja que no negocia amb comunistes. 'Els meus aliats són els Estats Units i Israel', ha dit", destaca Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com. Milei ha sonat una mica més conciliador darrerament en un intent per guanyar-se els centristes, però el seu plantejament passa per un fort rebuig als peronistes. La reforma econòmica és clau, ja que la inflació està en un 140% i el peso és motiu de burla. "Sé com exterminar el càncer de la inflació", va afirmar aquest diumenge.

Els mercats esperen amb ànsia informació sobre qui formaran part del seu gabinet, especialment pel que fa al Ministeri d'Economia. "Esperem que la volatilitat persisteixi en els actius argentins fins que es conegui el cronograma de l'agenda de reformes i els noms clau del gabinet", afegeix Tsekeridou.

LA DOLARITZACIÓ NO SERÀ FÀCIL

L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, ha felicitat Milei a través de les xarxes socials. "Tothom estava mirant! Estic molt orgullós de tu. Donaràs un gir al teu país i realment faràs Argentina gran novament", ha escrit.

Milei ha promès "posar fi al frau del peso, que es fon com a glaçons de gel al Sàhara", mitjançant un procés de dolarització. "La dolarització no és una vareta màgica, però podria ajudar a reduir la inflació i estabilitzar l'economia", afirma Wilson.

"El poble argentí està a punt de convertir-se en un experiment econòmic. Esperem que Milei tingui èxit"

Les experiències de Panamà, Equador i El Salvador suggereixen que “la dolarització completa pot ajudar els països a aconseguir una inflació més baixa, estabilitat econòmica i creixement”, segons un informe de la Reserva Federal (Fed) de fa un temps. "La dolarització completa augmenta la credibilitat de la política i fomenta la inversió estrangera. Promou la disciplina fiscal, un sistema financer competitiu i integració econòmica amb els mercats internacionals. Tot i això, els països que implementen la dolarització completa han d'establir programes estructurals i reformes institucionals per garantir que l'estabilitat a curt termini es converteixi en un creixement econòmic a llarg termini”.

Ja s'ha intentat una mena de dolarització suau a Argentina abans i va acabar en un fracàs total, amb devaluacions recurrents del peso des de llavors. "La idea que les coses són diferents aquesta vegada preval. L'objectiu aquesta vegada no és només ancorar el peso com ho van fer amb la junta de convertibilitat, sinó abandonar-lo del tot, vinculant l'economia als Estats Units, la Reserva Federal i els xocs externs als preus, però suposadament posant fi a les devaluacions, la indisciplina fiscal i el finançament monetari del deute", explica Neil Wilson.

Caldria un préstec considerable (potser de 20.000 milions de dòlars). "El banc central està en números vermells i necessitaria dòlars per reemplaçar el peso. Això podria ser complicat atesa la qualificació creditícia de l'Argentina i la seva propensió a no complir el deute. I, si Milei té èxit amb el dòlar, no hi haurà marxa enrere", afegeix Wilson.

El responsable d'anàlisi de Markets.com conclou avisant que la dolarització pot ser positiva, però no serà un camí fàcil i hi ha molt a fer a l'Argentina que requerirà més que retòrica simple. Tot i això, afegeix que "la sensació que Argentina no és un carrer de sentit únic cap a l'esquerra serà positiu per a les accions i els bons argentins”.

"Els votants han demostrat, després de 20 anys, que estan disposats a provar alguna cosa diferent amb l'esperança d'obtenir un resultat diferent, encara que el futur continua sent incert i impredictible. El poble argentí és a punt de convertir-se en un experiment econòmic. Esperem que Milei tingui èxit a aconseguir el seu objectiu de tornar Argentina 'al lloc al món que mai hauria d'haver perdut'".

Últimas noticias