La Generalitat va pagar amb bitcoins part de les despeses de la infraestructura de l'1-O
Un informe de la Guàrdia Civil revela que el Govern va usar monedes digitals per sufragar serveis claus en l'organització del referèndum il·legal, segons 'El Mundo'
- Els pagaments van repercutir en empreses com Google i Amazon, encara que no accepten directament monedes digitals com a mitjà de pagament
- Els dos gegants tecnològics han rebut citacions judicials
- En castellano: La Generalitat pagó con bitcoins parte de los gastos de la infraestructura del 1-O
El cessat Govern de la Generalitat de Catalunya es va emprar a fons en muntar tota la infraestructura informàtica del referèndum il·legal de l'1 d'octubre. A través del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI), van valorar fins i tot la possibilitat de contractar els serveis d'una empresa de vot electrònic per desenvolupar una plataforma específica. Però finalment van descartar aquesta opció. Tot i això, la Generalitat va emprar serveis de diverses companyies, entre elles Google i Amazon i va pagar part dels seus serveis amb bitcoins, revela 'El Mundo'.
Segons publica el rotatiu, aquestes són les dades que es desprenen de les investigacions de la Guàrdia Civil que, sota les ordres del Jutjat número 13 de Barcelona, ha aconseguit desentranyar els treballs informàtics previs a l'1-O. I en aquestes indagacions ha trobat que a Amazon se li va abonar la infraestructura del recompte de vots i Google va ser l'intermediari del protocol Privacy Shield, que el Govern "podria haver fet servir per allotjar les dades als servidors del gegant de Silicon Valley", segons experts consultats per Bolsamanía.
Les investigacions apunten que els responsables de l'arquitectura de la votació independentista van abonar amb monedes digitals aquests serveis. Això no obstant, cap de les dues companyies accepta encara pagaments amb monedes virtuals, almenys no directament. Per tant, "probablement van contractar els serveis d'un tercer que va ser qui es va posar en contacte amb les dues companyies", assenyalen consultors tecnològics a aquest mitjà.
De fet, tot i que la Guàrdia Civil, segons el rotatiu Unidad Editorial, tracta el Privacy Shield com un servei que Alphabet va facilitar a l'Executiu de Carles Puigdemont, en realitat consisteix en un acord que la Comissió Europea i l'Administració Obama van aconseguir a inicis de 2016 i que permet la transmissió privada de dades de forma segura entre companyies. Mitjançant aquest protocol amb tota probabilitat es va sortejar l'escrutini policial al referèndum sobiranista.
Informa 'El Mundo' que tant Amazon com Google han rebut citacions judicials al respecte. Però a més dels serveis subministrats per aquestes companyies, els agents de l'Institut Armat també persegueixen altres activitats a la xarxa, com la compra i manteniment de tots els dominis relacionats amb l'1-O. Estimen que alguns d'aquests pagaments es van fer amb targeta de crèdit i, per tant són rastrejables i altres amb bitcoins, que no es poden seguir ja que les monedes digitals garanteixen l'anonimat a les seves transaccions.