La carta de Puigdemont: sense diàleg es votarà la independència formalment al Parlament

"El 10 d'octubre vaig deixar en suspens el mandat popular de l'1 d'octubre", assenyala el president de la Generalitat

Per

Bolsamania | 19 oct, 2017

Actualitzat : 10:53

A pocs minuts que expirés el termini donat pel president del Govern, Mariano Rajoy, el president del Govern, Carles Puigdemont, ha enviat una nova carta al requeriment de la Moncloa que confirmés si el 10 d'octubre es va declarar o no la independència al Parlament de Catalunya. Al text, Puigdemont ha insistit que durant la sessió plenària de la Cambra catalana va deixar "en suspens el mandat popular de l'1 d'octubre" ja que no es va votar, tot i que ha assenyalat que podria procedir a l'esmentada votació si no hi ha diàleg.

El poble de Catalunya, "va decidir la independència en un referèndum" el passat 1 d'octubre, amb l'aval d'"un elevat percentatge dels electors. "Superior al qual ha permès al Regne Unit iniciar el procés del Brexit i superior al qual va votar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya", prossegueix el líder català.

La suspensió i la independència continua vigent, assenyala Puigdemont

"El 10 d'octubre vaig deixar en suspens el mandat popular", prossegueix el líder autonòmic durant la sessió durant la qual es van valorar els efectes del mandat popular. L'objectiu que perseguia Puigdemont, explica, és el mateix en què torna a insistir en aquesta carta: "propiciar el diàleg que de manera reiterada ens han fet arribar, a vostè i a mi, institucions i dirigents polítics d'Europa i la resta del món".

Lamenta Puigdemont que Rajoy "no ha atès" a la petició de celebrar una reunió, de la mateixa manera que ha estat passada per alt la seva proposta de "revertir la pressió". I remarca que, lluny de seguir per aquest camí, durant les últimes jornades s'ha empresonat els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

"La suspensió i la independència continua vigent. La decisió d'aplicar l'article 155 correspon al Govern de l'Estat amb l'autorització prèvia del Senat", exposa Puigdemont, que retreu que aquesta sigui l'única resposta de l'Executiu als "esforços de diàleg".

Acaba amb una amenaça vetllada: si el Govern prem el botó del 155, "al Parlament de Catalunya podrà procedir a votar la declaració formal d'independència de Catalunya que no va votar el 10 d'octubre".

CONTINUA EL 155

La reacció immediata de la Moncloa, abans de la compareixença del ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, és seguir amb l'activació de l'article 155. El pla del Govern de Rajoy preveu una intervenció absoluta de la Generalitat. Es plantegen la destitució de tot el Govern de Junts pel Sí i la intervenció de les conselleries, segons explica 'La Vanguardia'. En aquest nou escenari, els funcionaris catalans passarien a dependre orgànicament de delegats designats pels ministeris de l'àrea corresponent.

A més, també consideren dissoldre el Parlament, ja que creuen que aquest òrgan tindria el poder de plantar-los cara i dificultar la seva gestió. Així mateix, aquesta mesura serviria per acontentar el PSOE que insisteix que la intervenció de la Generalitat ha de servir per convocar eleccions de manera immediata.

Explica el rotatiu que a Puigdemont i al Govern actual no els quedaria una altra sortida, en aquest context, que fugir cap endavant i declarar la independència, previ pas a la convocatòria d'eleccions.

La Moncloa ha explicat en un comunicat que el proper dissabte "el Consell de Ministres, reunit de forma extraordinària, aprovarà les mesures que ha d'elevar al Senat per tal de protegir l'interès general dels espanyols, entre ells els ciutadans de Catalunya, i restaurar l'ordre constitucional a la comunitat autònoma".

En el text, previ a la compareixença del ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, prevista des del Congrés, el Govern agraeix el suport de les diferents formacions polítiques amb les quals està tancant en aquests moments una resposta majoritària i consensuada al desafiament secessionista. D'altra banda, denuncia "l'actitud mantinguda pels responsables de la Generalitat de cercar, deliberadament i sistemàtica, l'enfrontament institucional tot i el greu dany que s'està causant a la convivència i l'estructura econòmica de Catalunya".

Últimas noticias