González Laya: "No hi ha dues classes a la UE, això ens afecta a tots"
No accepta que Espanya sigui una excepció a Europa i justifica les noves restriccions a l'activitat en què "cal no abaixar la guàrdia"
La ministra d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Arancha González Laya, ha afirmat aquest dimarts que, "si algú creu que hi ha una UE de dues classes", amb el coronavirus descobrirà que no és així, perquè aquesta crisi "afecta a tots" els països i tots hauran de fer "esforços enormes per mantenir l'economia en hibernació durant la pandèmia".
Noticia relacionada
La falta de solidaridad europea ante el Covid-19 da alas a un nuevo euroescepticismoEn una entrevista amb l'emissora francesa Europe 1 recollida per Europa Press, González Laya ha reiterat així l'argument amb què va apel·lar la setmana passada al ministre holandès de Finances, Wopke Hoekstra, en un intent de vèncer la resistència del Govern de Països Baixos a donar una resposta fiscal europea més robusta a l'epidèmia.
No obstant això, ha evitat respondre expressament a les paraules de Hoekstra que, segons alguns mitjans, durant una reunió de l'Eurogrup es va preguntar si alguns països no s'han dotat durant la recuperació econòmica d'un coixinet per fer front a noves crisis.
Per a la ministra espanyola, aquesta crisi és "el gran moment de la solidaritat europea" i que la UE no té més opció que mostrar cohesió i solidaritat si vol continuar existint en un món en el qual els Estats Units i la Xina seran "gegants".
El Govern espanyol continua cercant així una solució que passi per "millorar la tresoreria europea i un pressupost europeu que pugui ajudar a sortir de la crisi". Preguntada sobre si seria necessari un impost europeu, ha recordat que ja hi ha impostos europeus i ha demanat una "resposta fiscal" que acompanyi els esforços positius que han fet tant el BCE com la Comissió Europea.
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, l'italià Giuseppe Conte i vuit governants europeus més --entre ells el president francès Emmanuel Macron-- van demanar la setmana passada la mutualización de deute per finançar polítiques sanitàries i econòmiques contra aquesta crisi --els anomenats coronabons.
En el pla sanitari, s'ha mostrat convençuda que les mesures posades en marxa pel Govern espanyol comencen a donar resultats, però ha defensat que "cal no abaixar la guàrdia" i per això ha justificat les "mesures addicionals" de restringir l'activitat no essencial per "reduir 10 punts la mobilitat social".
González Laya està concedint entrevistes a mitjans internacionals pràcticament cada dia per explicar i defensar la gestió del Govern espanyol en aquesta crisi.
NO S'ABANDONA ELS PACIENTS ANCIANS
A més, ha negat de pla que als hospitals espanyols s'estigui deixant morir als pacients de més edat per falta de recursos. Segons ha dit, "pot haver-hi sempre un cas puntual" de falta de personal o de recursos en un hospital concret, però no és una situació generalitzada. Sí que ha reconegut que el mercat mundial d'equipaments està en tensió perquè és una pandèmia i tots els països s'han llançat a comprar.
Segons diu, Espanya és el segon país europeu més afectat per la pandèmia, no perquè sigui una "excepció" i els hospitals estiguin mal preparats --"si és així veurem moltes més excepcions a Europa"--, sinó més aviat perquè el desenvolupament de l'epidèmia va una setmana per davant que als altres països.
"Crec que és un virus molt fort que coneixem malament i que tenim dificultats per a tractar, no és que Espanya sigui una excepció", ha insistit. Així, ha confiat que d'altres països puguin beneficiar-se de l'experiència d'Espanya i emular les mesures que ha pres.
Preguntada llavors si pot donar algun consell, ha cridat a prendre decisions "basades en la ciència, en l'opinió d'experts que puguin aconsellar" i ha assenyalat que en aquest moment, a falta d'un vaccí, la millor manera d'evitar la propagació del virus és "quedar-se a casa i evitar el contacte físic". "Ens en sortirem, però passarem moments difícils", ha dit.