ERC i el PDeCAT, oberts a un 'cop de volant' d'última hora i facilitar els PGE

Els independentistes estan disposats a cedir a canvi que no hi hagi eleccions, però Moncloa vol anar a les urnes

Per

Bolsamania | 13 feb, 2019

Objectiu totalment complert. El globus sonda d'un avanç electoral deixat anar per Moncloa ha atrapat els independentistes en un duríssim compromís. Els nervis de dimarts, durant la primera sessió del debat parlamentari dels Pressupostos Generals de l'Estat, s'han convertit en un autèntic desesperació a les files d'ERC i el PDeCAT, que deixen la porta completament oberta a un gir final hores abans de la votació. Insisteixen que volen tornar al diàleg.

En aquests termes s'ha expressat el portaveu de PDeCAT al Congrés dels Diputats, Carles Campuzano. "Nosaltres mantenim la nostra oferta de retornar al diàleg que es va produir fins dijous de la setmana passada i si es canalitza estem disposats a retirar el suport a l'esmena a la totalitat", ha assegurat Campuzano a RNE. Fins i tot ha insinuat que en les votacions pot acabar decidint-ho tot. Es podria donar la paradoxa que, sense retirar els vetos, acabessin no votant-los? Poc probable, però no impossible per a uns partits que han trencat la corda de tant tibar-la.

A la Moncloa el clima és un altre. El cercle íntim del president del Govern, Pedro Sánchez, treballa des de dijous passat amb l'avançament electoral en ment i no es cap fanfarronada, segons fonts coneixedores. Accepten que els van poder les crítiques de la militància i els barons sobre la figura del relator del diàleg perquè "ho vam explicar fatal", a més, admeten que els va pressionar la manifestació de la dreta.

Així les coses, el cansament és tal al PSOE que des del partit mostren ja indiferència sobre el fet que no vagin a tirar endavant els seus comptes: "Sincerament ens és igual", reconeixen a aquest mitjà. Un viratge que obeeix al fet que els socialistes treballen realment de cara a les eleccions generals amb data el 28 d'abril, per la qual cosa han entrat en precampanya electoral des de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de divendres passat, segons diversos experts.

IMPLORANT REPRENDRE EL DIÀLEG

Ara s'han girat les tornes i són els partits sobiranistes que "imploren contactes amb la Moncloa", asseguren des de les negociacions. El relat, confirmat per fonts pròximes a Bolsamanía, és que des de dijous regna el silenci en els canals de comunicació que mantenien amb la Moncloa. La seva versió és que el Govern els va donar l'ultimàtum que o retiraven les esmenes o no hi havia negociació. "Nosaltres volíem seguir dialogant i ells ens van dir que havien arribat al final", explicava el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va seguir apel·lant al diàleg durant una compareixença aquest dimarts des de Madrid, després de la primera jornada del judici al Tribunal Suprem per l'1-O, i ha insistit que no entén què va passar la setmana passada quan el Govern va tancar el diàleg adduint que no accepta negociar sobre el dret d'autodeterminació. El dirigent independentista va reiterar que esperen una trucada de tornar al diàleg i que no posen condicions, encara que no ha deixat de repetir que qualsevol acord passa perquè els catalans votin si volen ser independents. Perquè si no, ha plantejat, per què s’asseuran "a solucionar el conflicte".

Tal com van avançar fonts coneixedores de les converses a Bolsamanía, els independentistes estan començant a canviar la seva postura perquè "saben que s'han equivocat", ja que "són els que més han de perdre en aquesta jugada". Des del socialisme tenen assumit que el diàleg "els resta vots", per tant han començat a considerar que és massa alt el preu a pagar per donar-se de cara una i altra vegada amb la mateixa demanda. Expliquen aquestes fonts que el trencament de les relacions va obeir al fet que el sobiranisme "només volia parlar d'autodeterminació", una de les seves línies vermelles.

MEDIADORS

Amb tot, aquest dimarts va haver-hi una intensa activitat parlamentària al marge del debat que es desenvolupava a la sala de plens del Congrés. "Els mediadors han estat tot el dia temptejant quines opcions hi ha que republicans i postconvergents donin suport als comptes", expliquen fonts parlamentàries, però també assumeixen que aquest desenllaç "seria una sorpresa". Entre els quals han participat en aquestes negociacions 'in extremis' hi ha el mateix líder de Podem, Pablo Iglesias, segons coneixedors de les converses.

La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Ione Belarra, ha assenyalat que la seva formació negociarà "fins al final" l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2019, i ha apuntat el fet que estan parlant "amb tothom" per tirar endavant els comptes, enmig del debat de totalitat que se celebra a la Cambra baixa des d'aquest dimarts. A més, ha criticat el Govern que hagi "renunciat a lluitar" pels comptes. "Em sorprèn que hagi tirat la tovallola tan aviat, moltes mesures són nostres, però no pensava que el Govern anava a renunciar a lluitar uns comptes que són bones", ha declarat en una entrevista a RNE.

En aquests moments tothom sembla voler reeditar el pacte de la moció de censura per sobreviure més enllà d'aquest 13 de febrer. Tots, menys el PSOE.

Últimas noticias