Els líders del G7 arriben a un acord sobre les vacunes, la Xina i els impostos
Han promès més de mil milions de dosis de vacunes contra la Covid per als països més pobres
Els líders del G7, reunits durant el cap de setmana al Regne Unit, s'han compromès a liderar la sortida del món de la pandèmia i la crisi del coronavirus, prometent més de mil milions de dosis de vacunes contra el coronavirus als països més pobres, ajudant als països en desenvolupament a créixer mentre lluiten contra el canvi climàtic i donant suport a un impost mínim a les empreses multinacionals.
Durant la primera reunió cara a cara del grup en dos anys, els líders van fer promeses de suport a la salut mundial, l'energia verda, les infraestructures i l'educació, tot per demostrar que la cooperació internacional està de tornada després dels trastorns causats per la pandèmia i de les 'turbulències' de l''era Trump'.
Durant la cimera de tres dies al sud-oest d'Anglaterra, els líders del G7 van voler transmetre que el club de les democràcies riques -Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Japó, Regne Unit i Estats Units- és millor amic de les nacions més pobres que rivals autoritaris com la Xina.
"No es tracta d'imposar els nostres valors a la resta del món", va dir el primer ministre britànic, Boris Johnson, als periodistes al final de la cimera al costat de la mar a la costa de Cornualla. "El que hem de fer com G7 és demostrar els beneficis de la democràcia i la llibertat i els drets humans a la resta del món", informa CNBC.
El president dels Estats Units, Joe Biden, que realitzava el seu primer viatge a l'estranger com a líder, va dir que va ser una "reunió extraordinària, col·laborativa i productiva" que va demostrar que "els Estats Units ha tornat a liderar el món al costat de les nacions que comparteixen els nostres valors més profunds".
Però els defensors de la salut i el medi ambient s'han mostrat clarament poc impressionats pels detalls del comunicat final dels líders.
"Aquesta cimera del G7 passarà a la infàmia", ha afirmat Max Lawson, responsable de la política de desigualtat del grup d'ajuda internacional Oxfam, informa CNBC. "Enfrontats a la major emergència sanitària en un segle i a una catàstrofe climàtica que està destruint el nostre planeta, han fracassat per complet a l'hora de fer front als reptes del nostre temps".
Tot i la crida de Johnson per "vacunar el món" abans de finals de 2022, la promesa de mil milions de dosis per als països més necessitats -procedents tant de forma directa com a través de donacions al programa internacional COVAX- queda molt lluny dels 11.000 milions de dosis que, segons l'Organització Mundial de la Salut, es necessiten per vacunar almenys el 70% de la població mundial i acabar realment amb la pandèmia.
La meitat del compromís de mil milions de dosis procedeix dels Estats Units i 100 milions de Gran Bretanya. Canadà va dir que també donaria 100 milions de dosis, i França en va prometre 60 milions. En total, els líders van dir que es comprometien a donar 870 milions de dosis "directament al llarg de l'any que ve", i que altres contribucions elevarien el total a l'"equivalent a més de mil milions de dosis".
El G7 també va donar suport a un impost mínim almenys del 15% sobre les grans empreses multinacionals per evitar que aquestes utilitzin els paradisos fiscals per evadir impostos, una mesura defensada pels Estats Units.
Biden va voler igualment persuadir els altres líders democràtics perquè presentessin un front més unificat per competir econòmicament amb Pequín i perquè cridin l'atenció de forma contundent sobre les "polítiques anti-mercat i els abusos dels drets humans" de la Xina.
El llenguatge sobre la Xina al comunicat dels líders del G7 va ser més tebi que l'utilitzat pels Estats Units, però Biden va dir estar-ne satisfet.
La Xina va respondre als líders del G7. A través d'unes declaracions del portaveu de l'Ambaixada xinesa a Londres penjades a la seva pàgina web, el gegant asiàtic va remarcar que "només hi ha un sistema i un ordre internacional al món, el que té les Nacions Unides al seu nucli".