El triomf de la ultradreta a les eleccions regionals "porta més pressió per a Scholz"

El partit antiimmigració d'extrema dreta AfD ha guanyat a Turíngia

Per

Bolsamania | 02 set, 2024

Actualitzat : 09:26

El mercat europeu comença la setmana atent al que ha passat a Alemanya aquest cap de setmana, on la coalició del canceller Olaf Scholz ha patit un càstig dur a les dues eleccions regionals d'aquest diumenge.

Segons els resultats preliminars, el partit antiimmigració d'extrema dreta, Alternativa per a Alemanya (AfD), s'ha posicionat com el partit més gran, davant de la CDU de Scholz (32,8% dels vots enfront del 23,8%), a l'estat de Turíngia. Mentrestant, a Saxònia ha estat la CDU la que es va ubicar com el partit més gran, per davant de l'AfD, encara que per la mínima (31,8% dels vots enfront del 30,8%). Als dos estats, el nou partit populista d'esquerra, Aliança Sahra Wagenknecht (BSW), va acabar en tercer lloc.

Els partits del govern federal d'Olaf Scholz van patir grans pèrdues a ambdós estats. A Turíngia, els Verds i l'FDP semblen haver quedat fora del parlament estatal, en no assolir el llindar del 5% necessari per obtenir escons. A ambdós estats, els tres partits junts van rebre menys del 15% dels vots, cosa que representa "un gran cop per al govern", diuen els estrategs d'ING.

"És la primera vegada des de la Segona Guerra Mundial que un partit populista d'extrema dreta guanya unes eleccions a Alemanya. Tot i així, no és clar si l'AfD podrà realment prendre el poder de govern. Abans de les eleccions, tots els altres partits s'havien negat a governar en coalició amb l'AfD”.

"Si bé les negociacions de coalició a Turíngia i Saxònia començaran als propers dies, les dues eleccions podrien tenir implicacions immediates per a la coalició de govern d'Olaf Scholz. Amb menys del 15% dels vots als dos estats, és poc probable que les tensions dins de la coalició desapareguin. Al contrari, ahir a la nit, polítics dels partits de la coalició ja van qüestionar la legitimitat del govern", expliquen des d'ING.

Els economistes del banc subratllen, a més, que el resultat relativament fort de la CDU a Saxònia es produeix després d'un gir clar cap a la dreta política per part del ministre-president de la CDU, Michael Kretschmer. "Adoptar posicions polítiques de l'AfD o BSW ara es podria veure com una recepta d'èxit per a la CDU".

També diuen que el suport a l'AfD està més arrelat del que alguns podrien pensar. "És un suport profundament arrelat a l'AfD o un profund rebuig a la coalició de govern a Berlín, o una combinació dels dos, cosa que explica l'èxit" de la formació d'extrema dreta.

Amb tot, ING creu que això “augmentarà la tensió per a Olaf Scholz” i dins de la coalició de govern de Berlín.

"Amb un any més per endavant fins a les properes eleccions federals, el risc d'eleccions anticipades augmenta. No obstant, al nostre escenari base, cap dels tres socis de la coalició farà el pas. Per què? Perquè hi ha molt poc a guanyar per a ells amb unes eleccions anticipades. El pressupost per al 2025 està establert, i el canceller Olaf Scholz ha dit sovint que els alemanys veuran els beneficis de les mesures del govern el proper any. Hi ha hagut moltes bones ocasions per acabar amb la coalició abans, però no ha passat mai”.

Últimas noticias