El Govern contempla que el 7 de juny ja hi hagi territoris que concloguin la desescalada

Implicarà que a determinades zones s'avança més ràpid del que es preveia

Per

Europa Press | 20 mai, 2020

El Govern contempla que al 7 de juny, quan venceria la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma que ha d'autoritzar aquest dimecres el Congrés dels Diputats, hi hagi territoris que puguin haver conclòs el pla de desescalada, de manera que es podran suspendre per a aquests les restriccions a la mobilitat; així, els ciutadans suposadament podrien viatjar a qualsevol altre punt del país. Això implicaria que a determinades zones s'avança més ràpid del que es preveia, sense esperar els 14 dies establerts al principi entre fase i fase per part de l'Executiu.

En tot cas, això és el que figura a l'acord adoptat aquest divendres pel Consell de Ministres --al qual ha tingut accés Europa Press-- pel qual el Govern sol·licita al Congrés dels Diputats que prorrogui 15 dies, fins a les 00.00 hores del 7 de juny, l'estat d'alarma a tot el territori nacional, decisió que debatrà i votarà la Cambra Baixa al Ple d'aquest dimecres.

En un primer moment el Govern va preveure sol·licitar una cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que esperava que fos l'última, fins al 27 de juny, i de fet aquesta possibilitat va arribar a la taula del Consell de Ministres a la seva reunió de dimarts, segons va poder constatar Europa Press. No obstant això, un acord d'última hora amb Ciutadans va obligar a canviar la data del decret i tornar a la pròrroga dels 15 dies habituals que havia anat sol·licitant fins ara l'Executiu.

Malgrat aquest canvi, l'acord del Consell de Ministres contempla "la pèrdua d'eficàcia de les limitacions a la lliure circulació per a aquelles unitats territorials que hagin completat totes les fases de desescalada, de manera que serà possible per a les persones d'aquestes zones de desplaçar-se a qualsevol part del territori nacional, sense perjudici de les limitacions que poguessin afectar-los quan es desplacin a aquells territoris que encara no hagin completat el procés de desescalada".

Perquè això ocorri abans del 7 de juny, cal que certs territoris avancin més de pressa del que es preveu, si les seves dades respecte al control de l'epidèmia continuen evolucionant favorablement, una possibilitat que va contemplar el doctor Fernando Simón, principal assessor del Govern en aquesta epidèmia, el divendres passat en roda de premsa.

A l'actualitat, només les illes canàries del Hierro, La Graciosa i La Gomera, i l'illa de Formentera, a les Balears, van entrar aquest dilluns passat en Fase II, i, si es mantingués el termini recomanat de 14 dies entre fase i fase, no conclourien la Fase III fins al 14 de juny. Aquest divendres, en roda de premsa, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va tornar a defensar que es respecti aquest termini, perquè permet mesurar l'impacte de l'aixecament de les restriccions sobre els contagis, atès que cobreix el termini màxim d'incubació del virus abans que es presentin símptomes.

Alguns presidents autonòmics, com el valencià Ximo Puig han avançat la seva intenció de sol·licitar per a la seva comunitat el pas a la Fase II a partir de la setmana pròxima, malgrat que el conjunt d'aquest territori només va entrar a la fase 1 aquest dilluns.

L'OMBRA D'UN REBROT PERSISTEIX

Al text de l'acord remès al Congrés, el Govern argumenta que "l'ombra d'un rebrot encara és possible, tant a través de possibles cadenes de transmissió internes no identificades o controlades fins avui, com per la possibilitat d'importació de països on es transmeti activament el virus a mesura que es van aixecant les mesures de restricció de la mobilitat nacionals i internacionals".

Una vegada conclosa la fase de transició cap a allò que el Govern ha denominat 'nova normalitat', l'Executiu ja avisa al seu acord que serà necessari "la vigilància epidemiològica, la capacitat reforçada del sistema sanitari i les mesures d'autoprotecció de la ciutadania".

Tal i com va avançar el president del Govern, Pedro Sánchez, a la seva compareixença aquest dissabte passat, en la qual va anunciar que demanaria una pròrroga més, el ministre de Sanitat es converteix durant aquesta pròrroga com a única autoritat competent delegada, posant fi a les funcions que fins a aquest moment havien ostentat els titulars d'Interior, Defensa i Transports.

El decret introdueix així mateix "la possibilitat de modular l'aplicació de les mesures per part de les comunitats autònomes, de manera que pugui assegurar-se un constant ajust de les mateixes a l'evolució de les diferents unitats territorials".

Últimas noticias