El Govern redueix a quatre setmanes la cinquena pròrroga de l'alarma, fins al 27 de juny
L'esborrany que s'aprovarà el Consell de Ministres planteja una àmplia co-governança amb les CCAA
L'esborrany que aprovarà el Consell de Ministres aquest dimarts per sol·licitar una nova ampliació de les condicions especials per la pandèmia de Covid-19, planteja una àmplia co-governança amb les CCAA. La cinquena pròrroga de l'estat d'alarma comporta la ferma intenció del Govern de Pedro Sánchez que sigui l'última, segons avança la Cadena Ser.
Noticia relacionada
ERC se enroca en el 'no' a la prórroga: pide que no haya futuros estados de alarmaEl document inclou una rebaixa de les pretensions inicials de l'Executiu a quatre setmanes, de les sis que de preveia, la qual cosa situa el final del comandament únic de Moncloa de la gestió de la crisi del coronavirus al 27 de juny. Això suposa una rectificació respecte de les sis setmanes que es plantejava demanar inicialment, i que permetien que l'Executiu mantingués plens poders fins que totes les comunitats acabessin la desescalada.
Les negociacions amb els grups parlamentaris per obtenir el seu suport a l'hemicicle aquest dimecres, ha portat el Govern a rebaixar les seves pretensions inicials i a fer importants concessions en el tema de la co-governança. A més, segons avança la Ser, el punt cinquè del reial decret llei contempla que el Govern podrà acordar conjuntament amb cada comunitat autònoma la modificació, ampliació o restricció de les unitats d'actuació i les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones “amb la finalitat d'adaptar-les millor a l'evolució de l'emergència sanitària a cada comunitat autònoma”.
“En cas d'acord, aquestes mesures seran aplicades per qui ostenti la Presidència de la comunitat autònoma, com a representant ordinari de l'Estat al territori”, resa el text, que també destaca que el pla de desescalada té un caràcter gradual i asimètric.
A l'àmbit educatiu es contempla que “les administracions educatives competents podran disposar la flexibilització de les mesures de contenció i la represa de les activitats presencials a l'àmbit educatiu no universitari i de la formació, sempre que s'acordi la progressió a fase II o posterior en un determinat àmbit territorial conformement a les previsions d'aquest acord. Les activitats educatives es mantindran a través de les modalitats a distància i online, sempre que resulti possible”.