El CIS torna a premiar al Govern PSOE-Podem i castiga PP i Vox

Els partits de Sánchez i Iglesias es reforcen després de ratificar la coalició

Per

Bolsamania | 30 gen, 2020

L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) segueix consolidant l'avantatge del PSOE després de formar govern. Si hi hagués eleccions Pedro Sánchez i els seus aconseguirien un 30,4% dels suports, per sobre del 28,3% que els donava el sondeig de desembre. Segueix avançant pel que fa als resultats de les eleccions (28%), igual que Unides Podem, que també treu rèdit de l'acord que va aconseguir amb els socialistes per governar en coalició, de manera que aconseguiria un 13,8% dels vots, i superaria així Vox.

Iglesias i els seus milloren al gener les xifres del baròmetre de desembre, que els donava un 12,8% dels vots, igual que els seus resultats de l'10N. El PP, per la seva banda, segueix en segona posició, encara que si hi hagués eleccions hauria de conformar-se amb el 19,9% dels suports, segons el CIS, que fa un mes li donava un 20%. Cal recordar que Pablo Casado i els seus van aconseguir un 20,8% dels vots en l'última cita a les urnes, però ara se situen deu punts per sota del PSOE.

I Vox també cau, en passar el 15,2% dels suports de desembre als 13,4% que li atorga ara el CIS. El 10N la formació de Santiago Abascal va aconseguir un 15,1% dels vots, i es va convertir en la tercera força. Cal destacar especialment Ciutadans, que s'ha recuperat i aconseguiria ara uns resultats similars als dels comicis del passat 10 de novembre. El CIS li dona el 6,5% dels suports (el 10N va convèncer al 6,8% del electorat), gairebé un punt més que fa un mes, quan va tenir el 5,6%.

Aquestes xifres suggereixen que la formació de govern ha refermat el lideratge del PSOE i Podem, de manera que són els únics partits que millorarien els seus resultats de les últimes eleccions. Però no són els únics que en surten beneficiats. ERC, que s'ha abstingut per permetre la investidura de Pedro Sánchez després d'una intensa negociació, també millora, de manera que el CIS li dona ara un 3,9% dels vots davant el 3,6% de desembre, mateix resultat que va aconseguir el 10N.

Just el contrari del que li passa a JxCat, que cau fins a l'1,4%, molt lluny del 2,2% del baròmetre de desembre i del 2,1% del 10N. PNB, per la seva banda, revalida l'1,6% de desembre, xifra similar al resultat que va aconseguir en les eleccions (1,5%), i EH Bildu se situa amb l'1,3%, per sobre de l'1,1% del baròmetre anterior i del 10N. Cal recordar que mentre que JxCat va votar 'no' a la investidura, PNB va donar el seu vot positiva i Bildu se'n va abstenir.

Aquesta ha estat la primera enquesta de CIS amb intenció de vot des de la investidura de Pedro Sánchez i la formació de govern de coalició PSOE-Podem. Les entrevistes, al voltant de 3.000, es van realitzar durant els primers deu dies de gener, segons ha explicat l'organisme que dirigeix ​​José Félix Tezanos. Va coincidir, per tant, amb el debat d'investidura i amb els dies en què es van començar a conèixer els noms dels ministres, tot i que el nou gabinet no va prendre possessió fins al dia 13.

També en aquests dies era protagonista Catalunya, després que la Junta Electoral Central (JEC) decidís la retirada de l'escó al Quim Torra després de la seva condemna, i que els fugats Carles Puigdemont i Toni Comín aconseguissin accedir al seu escó al Parlament Europeu. Així mateix, durant la realització de l'enquesta es va confirmar la inhabilitació d'Oriol Junqueras com a eurodiputat.

ES DIFUMINA EL MALESTAR CIUTADÀ AMB ELS POLÍTICS

Aquest baròmetre, a més, deixa una altra curiositat. El CIS ha modificat les categories que figuren en la taula de principals problemes d'Espanya: va dividir en tres apartats les mencions cap als polítics, que abans s'agrupaven en una sola (els/les polítics/es en general, els partits i la política) i que s'havia consolidat com la segona preocupació dels enquestats.

L'any passat va tancar com a segon problema de país en ser esmentat en gairebé al 50% dels qüestionaris, tot i que ara Tezanos l'ha canviat. En el sondeig de gener aquesta categoria genèrica ha desaparegut i s'ha dividit en: els problemes polítics en general, el mal comportament dels/de les polítics/es i el que fan els partits polítics, cap de les quals supera el 25%.

L'atur segueix sent la primera preocupació, amb el 58,9%, mentre que els problemes d'índole econòmica són ara el segon problema (després del canvi esmentat), amb el 27%. Altres qüestions com la corrupció i el frau (17,9%), la sanitat (16,9%), les pensions (11,8%) o la independència de Catalunya (10,7%) apareixen també entre les principals preocupacions dels espanyols.

Últimas noticias