El Brexit ja és un fet: només falta el previsible 'sí' del ple de l'Eurocambra

Després que el Parlament hagi donat llum verda i la reina Isabel II hagi donat el seu consentiment

Per

Bolsamania | 24 gen, 2020

La comissió d'Assumptes Constitucionals del Parlament europeu ha complert el primer pas per a la ratificació europea de l'acord de sortida del Regne Unit, en donar el seu vistiplau a les condicions del divorci i recomanar al ple de l'Eurocambra que li doni llum verda el proper dia 29 gener, a només dos dies que es produeixi el Brexit. Per la seva banda, la reina Isabel II ha promulgat la llei de l'Acord de Retirada, en línia amb el compromís adquirit pel Govern de Boris Johnson després de les eleccions de desembre.

La signatura ha estat anunciada per la majoria 'tory' al Parlament i pel vicepresident de la Cambra dels Comuns, Nigel Evans, que ha llegit davant els diputats l'anomenat 'consentiment real'. El text conclou així una tramitació que dimecres havia rebut l'últim vistiplau parlamentari.

La ratificació, però, no estarà completa fins que no s'hagi pronunciat també la part europea. La Comissió d'Assumptes Constitucionals de l'Eurocambra hi ha donat el vistiplau aquest dijous, cosa que permetrà als eurodiputats adoptar l'acord de divorci el proper dia 29 en sessió plenària. Després, els governs dels Vint-i-set li hauran de donar el seu vistiplau, tot i que es farà per procediment escrit per agilitzar-lo.

"No és hora de celebracions però respectem la decisió del poble britànic"

La recomanació que serà debatuda i votada dins d'una setmana a la sessió plenària que se celebrarà a Brussel·les ha sortit endavant amb el suport de 23 eurodiputats, tres en contra i cap abstenció. No es van presentar esmenes al text. "És un moment històric encara que no sigui un moment positiu. No és hora de celebracions, però respectem la decisió del poble britànic", ha dit el president de la comissió europarlamentària, Antonio Tajani.

El que va ser president de l'Eurocambra durant les negociacions del Brexit ha subratllat que aquesta ruptura representa l"antítesi" dels principis de solidaritat europeus i ha valorat que amb l'acord es vagi a minimitzar els "danys" de la ruptura per a ciutadans, empreses i institucions.

El Parlament europeu ja va mostrar fa temps la seva conformitat amb les condicions de l'acord, encara que li preocupin les garanties que es respectaran els drets dels europeus al Regne Unit, però va avisar que no ratificaria el pacte fins que no conclogués el procés l'altra part.

Després de l'aprovació aquesta setmana del Tractat de Retirada a la Cambra dels Comuns i que la Reina Isabel II hagi promulgat la Llei que permetrà la sortida ordenada de la UE, els eurodiputats han iniciat els tràmits que els correspon.

El president del Consell europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, signaran aquest divendres de forma simbòlica l'acord, encara que la seva ratificació no conclourà fins que la votació de l'Eurocambra i la validació, per procediment escrit en les hores següents, per part dels Vint-i-.set.

Últimas noticias