Cop a Puigdemont dels lletrats del Parlament: ni delegada ni a distància, la investidura ha de ser presencial

ERC deixa en l'aire el suport a Puigdemont en el seu pacte amb Junts per Catalunya

Per

Bolsamania | 11 gen, 2018

El president cessat de la Generalitat, Carles Puigdemont, haurà d'abandonar Brussel·les i trepitjar sòl espanyol si vol revalidar el seu càrrec. El candidat de Junts per Catalunya no aconsegueix el suport dels lletrats del Parlament en cap de les seves dues propostes: la investidura telemàtica o delegada. Els juristes de la Cambra defensen, en canvi, que el candidat ha de portar el seu programa a l'hemicicle i exposar-lo davant de tots els diputats.

Avança 'La Vanguardia' l'acord preliminar dels lletrats, que encara no han tancat un informe oficial, però tenen la seva postura bastant clara. Tot i que el reglament no especifica que el candidat hagi d'assistir al ple d'investidura presencialment, sí diu, de manera textual que presenta "davant del ple el seu programa de govern i sol·licita la confiança de la Cambra". I creuen que no hi ha marge per a cap de les fórmules proposades per Junts per Catalunya perquè Puigdemont obtingui la majoria del Parlament a distància.

De fet, ni tan sols ERC té clar, a hores d'ara, que doni suport al candidat de Junts per Catalunya. L'acord que va aconseguir la número dos dels republicans, Marta Rovira, amb Puigdemont, aquest dimarts a Brussel·les, deixava en l'aire la candidatura de l'expresident. Sí que hi va haver acord, segons han avançat fonts de la negociació sobre la composició d'un futur Govern, amb un 50% dels consellers per a cada formació i sobre la composició de la Mesa del Parlament. Els independentistes sí que han pactat una majoria sobiranista per al màxim òrgan de la Cambra catalana.

Així, es repartirà de la següent manera: dos membres de JuntsXCat, dos per a ERC, dos per a Ciutadans i un per al PSC. La presidència és per als republicans, tot i que l'expresidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell ja ha deixat clar que no preveu repetir.

INVESTIDURA TELEMÀTICA O DELEGADA

Puigdemont, per la seva banda, guarda silenci de moment, tot i que en declaracions prèvies ha assegurat que no vol tornar a Espanya abans de ser investit president de la Generalitat. Vol fer-ho "amb tota la seguretat i legitimitat a Catalunya com a president", segons les seves pròpies paraules. És a dir, busca forçar la foto que l’Estat detingui el màxim càrrec català electe i la repercussió internacional que comportaria i, per tant, aposta per la investidura per videoconferència o que un diputat de Junts per Catalunya llegeixi el seu discurs.

És el detall de la proposta de Junts per Catalunya de cara a la sessió d'investidura. I també és el que el mateix Puigdemont, indirectament, ha plantejat aquest dimarts durant un debat a Montpeller (França). S'ha preguntat si "a l'Europa del segle XXI" s'acceptaria que no pugui ser investit com a president de la Generalitat.

Últimas noticias