CIS: Ciutadans supera el PSOE i trepitja els talons al PP
Els d'Albert Rivera escalen fins a la segona posició i s'avancen el PSOE
Ciutadans li trepitja els talons al PP. Més que mai. La formació que lidera Albert Rivera s'ha convertit en la segona força política i amenaça els populars de Mariano Rajoy, que tornarien a guanyar les eleccions encara que per un estret marge. El PSOE queda relegat al tercer lloc, mentre que Podem s'ha de conformar amb la quarta plaça.
El PP guanyaria les eleccions amb un 24%, seguit de Ciutadans (22,4%), PSOE (22%) i Units Podem (19,6%)
El baròmetre del mes d'abril que ha donat a conèixer aquest dimarts el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha acabat de donar la 'cop de gràcia' a un PP que s'ha vist ressentit, i molt, pels escàndols en què s'ha vist embolicada l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. De fet, l'enquesta es va realitzar durant els primers dies d'abril, en plena crisi política a la regió, quan ja havia saltat la polèmica del màster, encara que abans que la presidenta regional dimitís després de conèixer el vídeo d'un suposat furt comès el 2011. Ciutadans ha sabut aprofitar l'estirada i guanyar-se el suport dels votants, que confien més que mai en la formació taronja.
Les dades revelen que el PP tornaria a guanyar les eleccions, en obtenir un 24% d'intenció de vot, encara que la diferència amb els d'Albert Rivera és cada vegada menor, atès que Cs s'alça amb un 22,4%. El Partit Socialista perd la segona plaça que ostentava fins ara en quedar-se a quatre dècimes de la formació taronja, amb un 22% d'intenció de vot, mentre que Units Podem s'ha de conformar amb un 19,6%.
Aquestes dades contrasten amb els de l'últim baròmetre, la del mes de gener, en què el PP liderava en intenció de vot en aconseguir un 26,3%, mentre que el PSOE s'alçava amb la segona plaça (23,1%), seguit de Ciutadans (20,7%) i Units Podem (19%). Ara les coses han canviat substancialment, i el PSOE es troba de nou pugnant per la segona plaça, com fa temps li passava encara que amb un altre rival, la formació que lidera Pablo Iglesias.
Després de conèixer aquestes dades, el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo, ha assenyalat que el fet que el sondeig del CIS "estigui positiu" per al seu partit, ja que el dona guanyador d'unes hipotètiques eleccions, "fa que un mig somriure aparegui", encara que ha reconegut que a Gènova l'optimisme és limitat perquè tot i que "continuem sent els primers, encara queda remuntar", ja que actualment el Partit Popular es troba nou punts per sota dels resultats collits en les eleccions del 26J. Tal com ha dit en una entrevista a La Sexta, la baixada del PP "no cal prendre-la ni amb pessimisme, ni amb optimisme", igual que l'avanç de Ciutadans és un "gir" que només "reflecteix que el PP és la primera força política a Espanya".
No obstant això, la millora de Ciutadans a l'enquesta és significativa, encara que això no es reflecteixi a la nota que obté el seu líder. Dels quatre grans partits, Rivera és el millor posicionat amb un 3,79, tot i que dista molt del 4,01 que va aconseguir fa tres mesos. Rajoy i Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, també baixen, i ara obtenen un 2,59 i un 3,35 respectivament, enfront del 2,87 i el 3,68 de gener. L'únic que millora la seva qualificació és Pablo Iglesias, amb un 2,77 a l'abril davant del 2,54 de gener.
En quan als membres del Govern de Mariano Rajoy, corren la mateixa 'sort' que el seu cap de gabinet. La millor valorada de l'Executiu és la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, amb una nota de 3,34, mentre que el seu gran rival per la successió del PP, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, obté un 2,51. El recent incorporat Román Escolano, que es va convertir en ministre d'Economia en substitució de Luis de Guindos, assoleix un 2,06, i el portaveu del Govern i ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, un 2,70. El titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que tampoc sol ser sant de la devoció dels espanyols, s'alça amb una nota del 2,21.
PUJA LA PREOCUPACIÓ PER LA CORRUPCIÓ
Quant als principals problemes esmentats pels espanyols, l'atur segueix al capdavant amb un 62,3%, tot i que la xifra baixa respecte a les dades de l'anterior baròmetre de març (aquest no tenia intenció de vot), en el qual l’atur va ser esmentat pel 65,9% dels enquestats. En segona posició es troba la corrupció i el frau, amb un 38,3%, que ha escalat des del 34,5% anterior davant el 'cas del màster' que va esquitxar Cristina Cifuentes.
Com següents preocupacions dels espanyols han esmentat els polítics, els partits i la política (27,4%), els problemes d'índole econòmica (21%), les pensions (13,6%) i la independència de Catalunya, un tema que encara no s'ha tancat i que inquieta un 11,9%. De fet, la manca d'acords i la inestabilitat política preocupen un 2,5% dels enquestats, i el mateix passa amb els nacionalismes, problema esmentat per l’1,9%.
Entre les preocupacions també destaquen la sanitat (10,3%), els problemes d'índole social (8,2%), l'educació (7,4%) i el Govern i els partits polítics concrets (4,3%).