Catalunya i Espanya lluiten per l'impost sobre les begudes ensucrades
Montoro gravarà els refrescos, com la Coca-Cola, amb una mesura contemplada entre els seus plans per augmentar la recaptació d'Hisenda el 2017
- L'impost s'aprovarà al Consell de Ministres del 2 de desembre
- Catalunya es quedarà sense 31 milions d'euros si l'Estat trepitja aquesta taxa
- En castellano: Cataluña y España, a la greña por el impuesto sobre las bebidas azucaradas
Els 31 milions d'euros que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, pensava recaptar en 2017 amb la taxa sobre les begudes ensucrades, inclosa als pressupostos catalans per a l'any proper, han quedat en l'aire després de l'anunci del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El Govern contempla un gravament similar dins del paquet de mesures fiscals que l'Executiu vol impulsar a partir de l'1 de gener.
Aquest impost, que s'aprovarà aquest divendres, juntament amb la resta d'iniciatives amb les quals el ministre preveu recaptar entre set i vuit mil milions d'euros més a l'any -i que inclou altres mesures com que les pimes passin a declarar l'IVA mensualment-, deixarà sense efectivitat la proposta catalana, ja que els comptes del Govern encara han de passar els tràmits parlamentaris per ser aprovades. A Catalunya, la iniciativa estatal s'ha posat molt malament i ha portat records d'una altra situació similar: quan Montoro va neutralitzar l'impost sobre els dipòsits bancaris en 2012 amb una altra taxa estatal. Després, l'Estat la va deixar al 0%.
L'impost estatal podria abastar només les begudes carbonatades, amb el que deixaria via lliure al Govern per penalitzar fiscalment els sucs i batuts
Encara es desconeix l'abast del nou impost als refrescs, que podria abastar només les begudes carbonatades, amb el que deixaria via lliure al Govern per penalitzar fiscalment els sucs i batuts. A més dels 31 milions d'euros de 2017, el departament que dirigeix Junqueras havia previst ingressar 41 milions d'euros amb aquesta mesura en 2018.
LA MESURA CATALANA
La proposta, que s'inclou als pressupostos de la conselleria de Economia, compta amb el beneplàcit de Junts Pel Sí i la CUP i recupera una proposta de 2012, de l'època d'Artur Mas, que pretenia que Catalunya seguís el deixant de països com el Regne Unit, Irlanda o Hongria i penalitzar fiscalment els refrescs amb sucre. Si bé fa quatre anys la proposta semblava ridícula, l'alerta cap als efectes nocius del sucre ha sensibilitzat més a la població i ara es veu amb millors ulls.
Amb aquesta taxa especial, a més, se segueixen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i es donarà a aquests productes el mateix tractament que al tabac. Els seus efectes sobre la salut són igual de nocius, en forma de diabetis, obesitat i altres afeccions que passen també factura a les arques de la sanitat pública.
Explica Elnacional.cat, citant fonts parlamentàries, que l'objectiu de l'Estat seria exactament el mateix: preservar la salut pública.