Calviño defensa al Congrés el decret de pagament fraccionat de Societats
I la rebaixa de l'IVA sanitari
La vicepresidenta d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, defensa aquest dimecres davant el Ple del Congrés l'últim gran decret llei aprovat pel Govern per fer front a la crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus, i que inclou canvis en els pagaments fraccionats de l'Impost de Societats i en l'IVA a productes sanitaris.
L'impacte econòmic global d'aquestes mesures fiscals i laborals es xifra en 2.425 milions d'euros, la majoria pels 2.122 milions que deixaran de recaptar-se per aquests canvis en Societats i l'IVA sanitari.
En vigor des de la seva publicació al Boletín Oficial del Estado (BOE), la Constitució exigeix que en el termini d'un mes els decrets llei hagin de ser debatuts i votats al Congrés per decidir si es convaliden o es deroguen. En tot cas, el Ple té l'opció de tramitar-los com a projecte de llei, la qual cosa obriria la porta a modificar-ne la redacció via esmenes.
PRÒRROGA DEL TELETREBALL COM A OPCIÓ PREFERENT
En matèria laboral, el decret llei prorroga durant dos mesos el caràcter preferent del teletreball, així com el dret dels treballadors amb deures de cura a adaptar o reduir la seva jornada laboral, i es contempla l'accés a les prestacions per desocupació dels treballadors que, estant en període de prova, van veure extingit el seu contracte laboral a partir del 9 de març, i dels qui van extingir voluntàriament el seu contracte de treball a partir de l'1 de març per comptar amb una altra oferta laboral en ferm que finalment va decaure.
A més, es modifica també la regulació dels ERTO per causa de força major, per cobrir les reduccions significatives d'activitat en aquells sectors considerats essencials, però que s'han vist afectats per les mesures de reducció de la mobilitat i han vist minvats els seus ingressos. Els treballadors fixos-discontinus podran incorporar-se a un ERTO o rebre una prestació de 90 dies, encara que haguessin esgotat l'atur o no haguessin cotitzat.
També endureix les sancions per la presentació d'ERTO fraudulents, de manera que es consideri com a infracció "molt greu" efectuar declaracions o facilitar, comunicar o consignar dades falses o inexactes que donin lloc al fet que els treballadors obtinguin o gaudeixin indegudament de prestacions.
També figura la suspensió de terminis en l'àmbit d'actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, i es flexibilitza amb caràcter extraordinari el Fons de promoció i educació de les cooperatives perquè pugui destinar-se a qualsevol activitat que contribueixi a frenar la Covid-19.
Finalment, amb efectes des de l'1 de gener d'enguany, els treballadors agraris que haguessin realitzat un màxim de 55 jornades reals cotitzades al 2019, veuen reduïdes les seves cotitzacions resultants un 19,1% durant els períodes d'inactivitat al 2020.
PROTECCIÓ A CIUTADANS I RENEGOCIACIÓ LLOGUER DE LOCALS
A l'àmbit de protecció dels ciutadans, s'estableixen els termes per al rescat de fons de pensions, amb un límit d'uns 1.613 euros al mes als afectats, que poden realitzar fins a un mes després de l'estat d'alarma i se'n permet la tramitació si manca algun document. Es redueixen, així mateix, un 50% els aranzels notarials per a la novació de crèdits no hipotecaris.
Igualment, s'estableix un mecanisme per a la renegociació i ajornament del pagament de lloguers de locals de negoci a grans tenidors o empreses públiques, que beneficiarà a més de 222.000 immobles llogats d'ús comercial, oci, hostaleria i turisme. En el cas que el propietari sigui diferent a grans tenidors o empreses públiques, es facilita l'ús de la fiança com a mecanisme de pagament, havent-se de reposar en el termini d'un any.
Per a posar en marxa les mesures relatives a la moratòria d'arrendaments per a famílies vulnerables, s'habilita que la Línia d'Avals aprovada al Reial decret llei 11/2020 tingui una dotació de fins a 1.200 milions d'euros.
Per reforçar el finançament empresarial s'amplia la cobertura de la Línia d'Avals de l'ICO per cobrir pagarés del Mercat Alternatiu de Renda Fixa, i s'augmenta la capacitat de les societats de garantia recíproca de les comunitats autònomes, mitjançant un reforçament dels reavals concedits per Cersa, i es garanteix que la línia podrà alliberar-se fins al 31 de desembre de 2020.
S'habilita al Consorci de Compensació d'Assegurances perquè actuï com a reassegurador dels riscos de l'assegurança de crèdit i es permet l'ajornament de les quotes dels préstecs concedits per l'IDEA en el marc dels seus programes de subvencions o ajudes reemborsables.
TRIBUTAR SEGONS BENEFICIS REALS I IVA SANITARI Al 0%
En matèria fiscal, els treballadors autònoms podran realitzar el càlcul del pagament fraccionat de l'IRPF i l'ingrés a compte del règim simplificat de l'IVA amb el mètode d'estimació objectiva, la qual cosa permetrà que durant el període d'estat d'alarma s'ajusti el pagament als ingressos reals.
Així mateix, les pimes que calculen el seu pagament fraccionat en funció de beneficis d'exercicis anteriors podran canviar de sistema i realitzar el càlcul en funció dels beneficis reals trimestrals, la qual cosa permetrà reduir els pagaments a compte. Totes dues mesures permetran un estalvi de 1.100 milions als col·lectius.
D'igual forma, es descompten del càlcul dels pagaments fraccionats de l'IRPF i de la declaració del règim equivalent de l'IVA els dies naturals sota l'estat d'alarma, amb un estalvi estimat de 30 milions d'euros al primer trimestre i beneficiarà a 362.000 contribuents en el cas dels pagaments de l'IRPF i de 200.000 en els pagaments de l'IVA.
La normativa contempla que no s'aplicarà cap recàrrec pel retard en el pagament dels deutes tributaris a les empreses que hagin sol·licitat un préstec ICO avalat per l'Estat relatiu a la Covid-19.
De manera excepcional fins al 31 de juliol de 2020 s'estableix un "IVA a tipus 0%" per a la importació de material sanitari de tercers països i compres dins de la UE i Espanya a entitats públiques, clíniques i centres hospitalaris o entitats privades de caràcter social, amb un impacte de 1.022 milions.
També s'ha aprovat la reducció del 21% al 4% del gravamen de l'IVA aplicat a les descàrregues i subscripcions digitals de llibres, periòdics i revistes, equiparant-se a la seva versió en paper, amb un impacte recaptatori de 24 milions d'euros.
REBAIXES I AJORNAMENT DE TAXES Al SECTOR AEROPORTUARI
Igualment, s'inclou un conjunt de rebaixes i ajornaments de taxes per al sector portuari que permetran un estalvi d'uns 100 milions d'euros a les empreses, i que arriba fins al 60% de la taxa per ús de terminals de passatgers i fins al 30% per a atracada prolongada de creuers inactius.
Altres mesures en matèria científica i de recerca són l'ajornament i refinançament dels préstecs de l'Estat subscrits pels parcs científics i tecnològics; la novació dels contractes de préstecs relacionats amb les universitats, i la pròrroga dels contractes predoctorals subscrits per les entitats que formin part del sistema espanyol de ciència, tecnologia i recerca.
Finalment, figura també la creació d'una Fundació adscrita al Consell Superior d'Esports que estarà dotada amb els fons provinents de la venda de drets audiovisuals i la fi dels quals serà contribuir a finançar i dotar d'estabilitat l'esport federatiu, olímpic i paralímpic en l'avantsala dels Jocs Olímpics de Tòquio, que se celebraran al 2021.