Bloomberg sobre els successos de Paiporta: "La imatge no podria ser més condemnatòria per a Pedro Sánchez"
Els mitjans econòmics internacionals evidencien el desastre polític d'Espanya enfront de la tragèdia de la dana
Espanya viu una tragèdia sense precedents enmig de la indignació de la ciutadania, que no entén la manera com el Govern està afrontant el desastre provocat per la dana.
Bloomberg porta aquest dilluns a portada el que va passar aquest cap de setmana a la visita dels Reis, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, a la localitat de Paiporta, quan el poble, indignat, va carregar contra ells.
"El contrast entre els dos -un s'hi va quedar, l'altre va fugir-ne- va ser evident, i la imatge no podria ser més condemnatòria per al líder socialista"
"El rei i el primer ministre d'Espanya van arribar al lloc d'una tragèdia nacional, rebuts per una multitud hostil que corejava 'assassins' i els llançava fang. Mentre Felip VI va continuar caminant i va parlar amb els supervivents, Pedro Sánchez, en canvi, es va ficar ràpidament al seu cotxe negre mentre els manifestants el seguien, cridant insults, picant les llantes i colpejant la finestra".
"El contrast entre els dos -un s'hi va quedar, l'altre en va fugir- va ser evident, i la imatge no podria ser més condemnatòria per al líder socialista, conegut com un dels polítics més astuts d'Europa".
Bloomberg explica que la ira s'ha estat acumulant a la ciutadania per la lentitud de les autoritats per reaccionar davant el desastre (que ha segat la vida de més de 200 persones, segons l'última actualització del nombre de morts), "ja que els governs central i regional -en costats oposats a l'espectre ideològic - van donar relats contradictoris sobre el moment de les alertes".
Milers de voluntaris se'n van fer càrrec "on l'Estat va fallar"
Afegeix Bloomberg que, a mesura que les disputes continuaven, milers de voluntaris se'n van fer càrrec "on l'Estat va fallar".
"Una frase particularment desafortunada de Sánchez està circulant a les xarxes socials: si el govern de València necessita alguna cosa, va dir, 'el que ha de fer és demanar-ho'. Va ser dirigida al president regional de València, Carlos Mazón, en una conferència de premsa dissabte, quan el primer ministre va anunciar el desplegament de tropes més gran en temps de pau després de les crítiques a la resposta a una de les inundacions més mortals a Europa en aquest segle".
L'article segueix explicant que, a les zones afectades per la dana, els residents fa dies que estan atrapats sense aigua ni electricitat, amb fang esquitxant els carrers i dins de les cases mentre esperen "impotents" els serveis d'emergència.
"La crisi posa al centre d'atenció tant la toxicitat de la política espanyola com el seu fràgil sistema de poder descentralitzat i exposa les conseqüències de la disfunció al cor del Govern", afirma contundent el text que porta Bloomberg a portada. Afegeix que Pedro Sánchez es troba, “no per primera vegada, en perill polític”.
"La crisi posa al centre d'atenció tant la toxicitat de la política espanyola com el seu fràgil sistema de poder descentralitzat"
"Fa un any, quan Sánchez va convocar eleccions anticipades, el seu partit va patir un cop en perdre davant l'oposició conservadora a la regió que històricament havia controlat. En última instància, Sánchez es va aferrar al poder a nivell nacional en signar un controvertit acord d'amnistia amb separatistes catalans. No ha tingut un any fàcil i va coquetejar amb la idea de dimitir després que la seva dona fos acusada de tràfic d'influències".
Bloomberg explica que quan el desastre va colpejar València, Sánchez podria haver declarat un estat d'emergència, cosa que li hauria donat control sobre els esforços de rescat i l'hauria tret a Mazón. Però va triar no fer-ho.
Als Estats Units, continua, els huracans als Estats republicans com Florida sovint requereixen ajuda del Govern federal i sovint segueix una baralla partidista per l'ajuda. "A Espanya, l'antipatia entre partits també va quedar al descobert després que un any sencer de pluja caigués en un sol dia".
Des del 1962, no havia mort tanta gent per inundacions a Espanya, i el nombre de morts —que s'espera que segueixi augmentant— ja és més gran que els 193 morts als atemptats amb bomba en trens del 2004 per terroristes a Madrid.