Bielorússia respon al bloqueig de la UE: la convida a investigar el desviament de l'avió
També proposa als Estats Units analitzar l'aterratge forçós produït a Minsk
Actualitzat : 17:52
Bielorússia ha convidat aquest dimarts els reguladors internacionals d'aviació civil, la Unió Europea i els Estats Units a investigar l'incident ocorregut diumenge quan les autoritats d'aquest país van desviar un avió comercial europeu amb destinació a Lituània, segons informa EFE.
El país bielorús ha mantingut que va ser el pilot del Boeing 737-800 de Ryanair qui "va prendre la seva pròpia decisió d'aterrar a l'Aeroport Nacional de Minsk sense cap pressió de la part bielorussa", tal com ha assenyalat el comunicat del Departament d'Aviació del Ministeri de Transport de Bielorússia.
Entre els convidats per aclarir els fets han figurat els representants de l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA), l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI) i l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA).
A més, Bielorússia ha insistit que el 23 de maig l'aeroport de Minsk havia rebut un correu electrònic amb una amenaça de bomba signat pel moviment palestí. També ha explicat que, després de comunicar l'amenaça per a la seguretat de l'avió a l'agència d'aviació local, els controladors bielorussos s'havien posat en contacte amb els pilots del vol FR4978 de l'aerolínia Ryanair.
"La tripulació va ser immediatament informada sobre l'amenaça relativa a la presència d'un artefacte explosiu a bord de l'avió i se li va recomanar aterrar en un aeroport alternatiu: l'Aeroport Nacional de Minsk", ha assenyalat.
Segons el Departament d'Aviació del Ministeri de Transport de Bielorússia, la tripulació, no sense abans insistir en conèixer l'origen de la informació sobre les suposades amenaces de bomba, havia sol·licitat assistència en repetir tres vegades la paraula "MAYDAY".
Les forces de seguretat bielorusses no hi van trobar cap artefacte, cosa que va portar l'oposició a denunciar que tot va ser una operació especial del KGB bielorús per detenir el periodista opositor Román Protasevich.
L'ONU ha expressat la seva por per la seguretat del periodista, que devia estar objecte de tortures, segons Svetlana Tijanóvskaya, líder de l'oposició bielorussa a l'exili. L'incident amb l'avió va portar la Unió Europea a aprovar noves sancions contra el règim bielorús, entre les quals ha figurat el tancament de l'espai aeri a les aerolínies bielorusses.