Biden adverteix a Rússia mentre els EUA afronta un Memorial Day sense màscares
El festiu marca per als nord-americans el començament de l'estiu i és motiu de reunions
El president dels EUA, Joe Biden, es va centrar aquest diumenge en la cita del pròxim 16 de juny amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, mentre els nord-americans busquen tornar al que era la vida abans de la pandèmia durant el cap de setmana llarg que viu el país amb motiu del Memorial Day.
Biden es va traslladar a Delaware per assistir a un acte durant el qual va rendir tribut als soldats morts en combat, als quals es recordarà aquest dilluns al Memorial Day, una data que marca per als nord-americans el començament de l'estiu i és motiu de reunions i passejades en família.
Aquest any s'ha convertit en el primer cap de setmana festiu durant el qual els nord-americans que s'hagin vacunat han pogut participar en activitats en espais interiors o exteriors sense usar mascareta, segons les directrius dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en anglès).
I el mateix Biden així ho va fer. Durant la seva participació en l'esdeveniment a Delaware se'l va veure sense mascareta, a l'igual que molts dels assistents, informa Efe.
En un breu discurs, Biden va qualificar els militars com la "columna vertebral de la nació" i els va expressar la seva gratitud.
A més, va recordar al seu fill gran, Beau, que era veterà de l'Exèrcit i va morir el 2015, als 46 anys, de càncer cerebral.
REUNIÓ AMB PUTIN
Biden va treure temps igualment per parlar de la reunió amb Putin, en un moment en què la relació entre la Casa Blanca i el Kremlin travessa un dels seus punts més baixos.
El governant nord-americà, que va descriure el seu país com a "únic" i va destacar que "cada generació de nord-americans rep un preciós regal de llibertat", va assenyalar com el seu deure defensar els drets humans.
"Vaig tenir una llarga conversa de dues hores recentment amb el president (xinès) Xi (Jinping) durant la qual li vaig deixar clar que no podíem fer res més que defensar els drets humans a tot el món", va afirmar Biden.
"Em reuniré -va continuar- amb el president Putin en un parell de setmanes a Ginebra per deixar clar que no ens quedarem de braços creuats i no deixarem que abusin d'aquests drets".
La cimera tindrà lloc a Ginebra al final del primer viatge a l'estranger del mandatari nord-americà, que té previst traslladar-se al juny al Regne Unit per assistir a la reunió del G-7 i després passar a Brussel·les, on participarà en una cimera de l'OTAN i en una trobada amb la Unió Europea.
El Kremlin, però, ha descartat un reinici de les relacions amb els Estats Units després de la cimera entre els dos presidents.
Al març passat, Moscou va cridar a consultes el seu ambaixador a Washington, Anatoli Antonov, després que Biden digués "assassí" a Putin i des de llavors no hi ha tornat.
I després de l'anunci de sancions per part dels EUA, l'abril passat, -que van incloure l'expulsió de deu integrants de la missió diplomàtica d'aquest país-, Rússia va convocar l'ambaixador nord-americà, John Sullivan, i li va recomanar que abandonés el país per a consultes amb els seus superiors, consell que va seguir poc després.
UN FESTIU SENSE MASCARETA
Mentrestant, milions de nord-americans gaudeixen d'un cap de setmana llarg durant el qual les restriccions per prevenir la pandèmia han començat a moderar-se davant el percentatge cada vegada més gran de persones vacunades.
"Estic encantat de veure que els Estats Units torna a posar-se en moviment", va dir aquest diumenge el secretari de Transport, Pete Buttigieg, al programa This Week de la cadena ABC News.
Encara que va admetre que el país no havia tornat "a la normalitat encara", ja que encara no està fora de perill per la pandèmia, el funcionari va considerar que s'està veient "un gran progrés", en què el "punt d'inflexió" havia estat la vacuna.
Segons els CDC, uns 134.400.000 de persones (40,5% de la població) estan completament vacunades als EUA, mentre que el 50,3%, -al voltant de 167,1 milions- ha rebut almenys una dosi.