Així preveu l'Estat aplicar el 155: control del Govern i dissolució del Parlament
Cada ministeri assumirà la gestió de la conselleria que li correspon
- El PSOE reclama eleccions immediates després de la suspensió de l'autonomia
- La fugida cap endavant de Puigdemont: declarar la independència i convocar eleccions
- El Senat també preveu mesures d'urgència per donar el seu beneplàcit a 'Rajoy
- En castellano: Así prevé el Estado aplicar el 155: control del Govern y disolución del Parlament
Actualitzat : 10:19
La Moncloa ultima el pla i calendari per l'activació de l'article 155 de la Constitució davant del que preveuen que serà una resposta insatisfactòria del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El líder català tornarà a oferir dijous al president del Govern, Mariano Rajoy, emprendre un diàleg "sense condicions", i no es mourà respecte a la posició actual, segons va explicar el portaveu del Govern català Jordi Turull. Aquesta reacció no convencerà l'Executiu central, que ja ha deixat clar al líder autonòmic que demana una resposta binària: si o no va declarar la independència.
El Govern no va recollir el guant llançat per Puigdemont: ni volen celebrar una cimera de presidents ni acceptar els dos mesos de diàleg proposats pel president català. La vicepresidenta de l'Executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va tornar a insistir que el lloc per discutir les qüestions territorials és el Congrés i va criticar l'ambigüitat del dirigent català, perquè segons Santamaría no va ser capaç de contestar a una "pregunta senzilla" com la que li va llançar fa uns dies el Govern.
Des del PP demanen no demonitzar el 155 perquè "no és per suspendre l'autogovern, sinó perquè l'autogovern s'exerciti d'acord amb la legalitat"
De tornada a la casella de sortida, Puigdemont no sortirà del tretze són tretze i l'Executiu adoptarà les mesures previstes a la Constitució per la suspensió de l'autonomia. Des del PSC, els seus diputats del Parlament de Catalunya culpen "només Puigdemont" que el Govern doni aquest pas i fan pinya amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que ha avisat a les últimes hores que el líder català "té a la seva mà" que no s'activi el botó de la intervenció de l'autonomia. Des del PP, diverses veus com la mateixa Santamaría o la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, demanen no demonitzar el 155 perquè "no és per suspendre l'autogovern, sinó perquè l'autogovern s'exerciti d'acord amb la legalitat", en paraules de la vicepresidenta.
QUINS EFECTES TINDRÀ LA SUSPENSIÓ DE L'AUTOGOVERN?
El pla del Govern de Rajoy preveu una intervenció absoluta de la Generalitat. Es plantegen la destitució de tot el Govern de Junts pel Sí i la intervenció de les conselleries, segons explica 'La Vanguardia'. En aquest nou escenari, els funcionaris catalans passarien a dependre orgànicament de delegats designats pels ministeris de l'àrea corresponent.
A més, també consideren dissoldre el Parlament, ja que creuen que aquest òrgan tindria el poder de plantar-los cara i dificultar la seva gestió. Així mateix, aquesta mesura serviria per acontentar el PSOE que insisteix que la intervenció de la Generalitat ha de servir per convocar eleccions de manera immediata.
Explica el rotatiu que a Puigdemont i al Govern actual no els quedaria una altra sortida, en aquest context, que fugir cap endavant i declarar la independència, previ pas a la convocatòria d'eleccions.
EL CALENDARI
Diversos mitjans especulen amb la velocitat en què el Govern ha d'adoptar aquesta via i podria ser en qüestió d'hores. Per ara, tant Sánchez com Rajoy viatgen a Brussel·les per fer pedagogia entre els seus socis europeus de les dràstiques mesures que volen emprendre i creuen que, tot i que el president de l'Executiu estigui dijous a Brussel·les, per la cimera de la Unió Europea, la intervenció de la Generalitat podria produir hores després de la resposta de Puigdemont.
No obstant això, hi ha la qüestió que es necessita l'aprovació del Senat. La cambra alta baralla haver de celebrar un Ple extraordinari a finals de la setmana que ve, dijous o divendres, durant el qual cal aprovar el permís al Govern perquè apliqui la suspensió de l'autogovern, en una sessió durant la qual el mateix president expliqui als senadors les mesures que els planteja.
Fonts parlamentàries van explicar aquest dimarts que tot el calendari depèn del que passi dijous, de la resposta que doni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al segon requeriment de l'Executiu perquè torni a la legalitat constitucional.
Si no rectifica, Rajoy reunirà el Consell de Ministres per aprovar les mesures que consideri oportunes, reunió que podria tenir lloc dijous, en convocatòria extraordinària, o divendres a l'habitual Consell setmanal. En qualsevol cas, el que surti d'allà haurà de ser enviat al president del Senat, Pío García-Escudero, juntament amb els requeriments i les respostes de Puigdemont.
El vicepresident primer de la cambra alta, Pedro Sanz, ha assegurat avui que la Mesa està sobre avís per reunir aquest mateix dijous o divendres i amb la documentació que li enviï el Govern, haurà de decidir com es tramita l'assumpte. Es preveu que estigui acabat tot el procés entre dijous i divendres de la setmana que ve, en un ple extraordinari que aprovi definitivament un dictamen.
Fonts parlamentàries apunten que la tramitació no serà precipitada, en dos dies, i que es deixarà que entre dimarts i dimecres es desenvolupi el Ple ordinari previst al Senat per a la setmana que ve, tot i que insisteixen que tot és possible segons es desenvolupin els esdeveniments i segons la urgència que reclami el Govern.
Precisament dimarts Rajoy compareix durant la sessió de control al Govern per respondre a les preguntes del PSOE, d'Units Podem i del Grup Mixt.