CaixaBank demana que la reforma del sistema de pensions sigui "sostenible políticament"
Enric Fernández, economista en cap de l'entitat financera, ha destacat que les reformes de 2011 i 2013 van ser "valents"
- Recalca que fomentar l'estalvi privat és una solució per al finançament d'aquestes retribucions
- En castellano: CaixaBank pide que la reforma del sistema de pensiones sea "sostenible políticamente"
CaixaBank ha demanat al Govern que la reforma del sistema de pensions sigui "sostenible políticament". Així ho ha expressat l'economista en cap de l'entitat financera, Enric Fernández, durant un esdeveniment aquest dimecres.
En el marc de la XV Jornada Financera de la Mutualitat de l'Advocacia celebrada en el Caixaforum, ha explicat que les reformes del 2011 i el 2013 sobre aquest sistema van ser "valents" i van permetre restaurar la seva sostenibilitat financera, amb la incorporació del retard de l'edat de jubilació, el factor de sostenibilitat i la fórmula de revaloració, i ha destacat que també va suposar recuperar la confiança estrangera.
Enric Fernández, economista en cap de l'entitat financera, ha destacat que les reformes de 2011 i 2013 van ser "valents"
"El que no queda clar és que aquestes reformes garanteixin la sostenibilitat política d'aquest sistema de pensions. És important ser conscients de la realitat política i social, i el descontentament social. És important que les reformes siguin políticament sostenibles", ha recalcat.
Per a Fernández, amb la recuperació de l'economia espanyola, s'ha desencadenat una reacció entre els ciutadans, en referència a les recents manifestacions en defensa del sistema públic de pensions: "És un avís d'un llum vermell que s'ha encès i que diu aquí hi ha un problema latent que s'ha de solucionar".
Ha subratllat que confia que s'aconseguirà esmenar aquest conflicte amb el consens de les diferents forces polítiques i si s'evita el debat purament partidista: "És molt difícil posar-nos d'acord, però és absolutament necessari".
POSSIBLES MESURES
Per fer front al "problema" de les pensions, Fernández ha proposat una sèrie de mesures que ha indicat que ja s'han aplicat en altres països, com lligar de manera sistemàtica l'edat de jubilació amb l'esperança de vida i millorar en conseqüència els incentius per treballar més anys.
Ha emfatitzat que cal dedicar més recursos al sistema de pensions, així com ha insistit a promoure l'estalvi privat per a la jubilació a través de plans de pensions i assegurances.
"Reforçar el sistema de pensions públic i reforçar el sistema de pensions privat i l'estalvi privat és absolutament necessari. Són dos elements complementaris", ha recalcat, i ha agregat que per potenciar l'opció privada s'ha d'informar els clients què esperar del sistema públic de pensions.
Fernández ha exposat que ha de potenciar la fertilitat i atreure la immigració per reduir les pressions que té el sistema públic de pensions per a la seva sostenibilitat, i augmentar la taxa d'ocupació i fomentar el creixement de la productivitat: "Atreure talent que permeti potenciar el creixement sòlid de l'economia espanyola".
PARTICIPANTS
La jornada ha comptat també amb les ponències del professor d'Afi Escola Financera, José Antonio Herce, i del catedràtic d'Economia Financera de la Universitat Pompeu Fabra, Xavier Freixas.
El president de la Mutualitat de l'Advocacia, Enrique Sanz Fernández-Lomana, ha donat la benvinguda a la trobada, en la qual ha remarcat el lideratge de CaixaBank i de l'entitat que dirigeix en la provisió d'una opció privada als pensionistes.
Creada el 1948, la Mutualitat General de l'Advocacia és la primera mutualitat de previsió social a nivell de l'Estat espanyol i la sisena en el rànquing d'entitats asseguradors de vida per estalvi gestionat.