Xina: el Xangai Composite perd els 3.000 punts i cau prop del 4%

El selectiu xinès cotitza prop dels mínims d'agost, en 2.850 punts

Per

Bolsamania | 15 gen, 2016

Actualitzat : 13:25

Problemes per al Xangai Composite a la Xina, ja que el selectiu ha baixat gairebé un 4% avui divendres i ha perdut el nivell psicològic dels 3.000 punts. A més, ha baixat un 20% des del seu màxim del 22 de desembre.

Malgrat el ral·li de Wall Street, que va tancar amb sòlids guanys després d'arribar a caure un 1%, els inversors asiàtics han decidit vendre. Añ Japó, el Nikkei ha finalitzat amb pèrdues del 0,54%, llastrat per una nova caiguda del preu del petroli, que es va recuperar durant l'última part del dijous i va ser un dels factors positius per a la recuperació de Wall Street. Per la seva banda, el Xangai Composite ha baixat un 3,51%, fins a 2.902 punts, després d'un mínim intradia en 2.883 punts.


En qualsevol cas, la situació a la Xina segueix sent molt complicada, ja que el Xangai Composite cotitza molt prop dels mínims d'agost, situats en 2.850 punts. Si perdés aquest nivell de preus seria perillós per a la borsa xinesa, ja que podria obrir la porta a un nou tram a la baixa.


Ni tan sols l'estabilització del yuan ha servit per calmar els inversors, malgrat que el Banc Popular de ña Xina (banc central) ha fixat el tipus de canvi de la divisa contra el dòlar en 6,5637, molt similar al del dijous, en 6,5616.

LA PREOCUPACIÓ DE SOROS SOBRE XINA


"Xina té un gran problema d'ajust. Jo diria que equivalent a una crisi. Quan miro als mercats financers, veig problemes greus que em recorden a la crisi (financera) que vam tenir en 2008". Són paraules de George Soros, pronunciades fa uns dies, en un moment especialment complicat per al mercat xinès.


“Xina està lluitant per trobar un nou model de creixement i la devaluació de la seva moneda és la transferència dels problemes a la resta del món”, va assenyalar Soros.


“Una tornada a les taxes d'interès positives és un desafiament per al món en desenvolupament. L'entorn actual té similituds amb la crisi de 2008”, va afegir el cèlebre inversor.


"Soros diu que els mercats financers s'endinsen en una crisi que obliga als inversors financers a ser més prudents. En relació a la Xina, considera que la devaluació de la seva moneda d'acord amb el canvi de model de creixement és una transferència de problemes a la resta del món. En aquest escenari, una tornada dels tipus d'interès a nivells positius en les principals economies és un gran problema per als emergents. Sí, complicat", va recollir José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya.

QUÈ ESTÀ PASSANT A LA XINA?


Què està passant a la Xina els últims mesos? Té el Govern la situació sota control o està perdent la seva capacitat per gestionar l'actual etapa, que suposa un canvi de model econòmic? La incertesa sobre el país és màxima en aquests moments.


LA CREDIBILITAT DELS REGULADORS, EN DUBTE

Una vegada més, la credibilitat dels reguladors xinesos ha tornat a quedar en dubte, ja que les mesures posades en vigor dilluns passat per evitar les fluctuacions a la borsa han resultat un fracàs total, obligant a retirar-les tot just posar-les en pràctica.


EL CANVI DE MODEL DE CREIXEMENT A LA XINA

El canvi en el model de creixement a la Xina, d'una economia centrada en les exportacions barates a una altra de més orientada al consum intern, està provocant molts dubtes internacionalment, ja que aquest tipus de canvis sol trigar temps i pot provocar turbulències.


Cal tenir en compte que, segons les estimacions dels economistes, una desacceleració de la Xina des del 7% fins al 5% (cosa que encara sembla llunyana), tindria un impacte sobre el PIB mundial similar a una tornada a la recessió per part dels Estats Units.


A més, cada vegada que la Xina ha mostrat símptomes d'esgotament del creixement de l’economia, la resta d'emergents s'han desplomat, enfonsant les seves monedes i exportant pressions deflacionistes a les economies desenvolupades.


POR A UN MENOR CREIXEMENT MUNDIAL

El fet que la Xina estigui canviant el seu model de creixement ha afectat a la demanda internacional de petroli i fa témer als experts per un menor creixement del gegant asiàtic, i també de l'economia mundial. Tot això està provocant un clima d'incertesa que no és precisament positiu per a les borses mundials, com s'ha demostrat aquesta setmana.


"Al final, si alguna cosa està sorprenent del comportament de la borsa xinesa és la velocitat de la caigudes i l'elevat volum venedor. Però, darrere de tot això hi ha tres factors: 1) la pròpia velocitat de la caiguda del iuan; 2) la renovada desconfiança sobre el creixement econòmic; 3) la pròpia inestabilitat i pèrdues als mercats financers internacionals", explica José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi.
"El primer, sens dubte es pot deure (en cas que sigui possible) a les autoritats xineses; el segon, suposa el reconeixement que els problemes de l'economia i mercats són més estructurals que no pas cíclics; el tercer, la distorsió de fons dels mercats financers internacionals, excessivament dependents dels bancs centrals", conclou aquest expert.

Últimas noticias